ХОЋЕ ДА НАС УВУКУ У ПОЛИТИЧКО БЛАТО: УО ФЦС огласио се поводом поништеног јавног позива за еминентне редитеље

В. Н.

03. 12. 2021. у 19:55

УПРАВНИ одбор Филмског центра Србије, којим председава Јелена Триван, поништио је одлуку комисије која је на први пут уведеном конкурсу за суфинансирање филмова еминентних редитеља одабрала пројекте "Шкартови" Срђана Драгојевића, "Доктор Д" Горана Марковића и "Слобода или барбаризам" Желимира Жилника.

ХОЋЕ ДА НАС УВУКУ У ПОЛИТИЧКО БЛАТО: УО ФЦС огласио се поводом поништеног јавног позива за еминентне редитеље

Јелена Триван, Фото Танјуг

УО ФЦС се данас огласио саопштењем у коме су навели да ће конкурс бити поновљен до краја године, "боље прецизирајући услове конкурса на који се могу јавити исти редитељи, а средства ће добити неко од ових еминентних имена наше кинематографије, јер је управо њима и намењен". Они су подсетили да је управо овај УО увео конкурс с намером да се еминентним редитељима омогући прилика да уз помоћ државе, на посебном конкурсу, добију шансу за снимање свог филма, а потом објаснили разлоге своје одлуке:

- Одајемо велико признање и поштовање комисији која је радила свој посао професионално и одговорно. Међутим, након завршетка конкурса уочили смо да су два од три изабрана филма више пута одбацивана од стране различитих комисија ФЦС и закључили да овај посебан конкурс тиме није довео до очекиваног резултата - да буде шанса за ново ауторско дело еминентних редитеља, уместо да даје привилегован статус филмовима који су одбачени у редовној конкуренцији.

У даљем саопштењу УО наводи да се конкурсна комисија одлучила да свим филмовима додели "једнако недовољна средства", док УО сматра да овај конкурс треба да послужи томе да еминентни редитељи брзо, уз значајну финансијску подршку добију шансу да сниме свој филм, и да у том смислу и треба направити јаснију селекцију.

- Имајући у виду да је иначе мали број редитеља који могу конкурисати на овај конкурс, сматрамо да је боље да један пројекат добије значајна средства, него сва три пријављена пројекта недовољно. Увидели смо и да је потребно повести рачуна и о старосној структури редитеља, где би неку врсту благе предности имали они старији - стоји у саопштењу.

Фото Архива

УО наводи да је "постао део уобичајеног јавног миљеа да се политизује сваки конкурс, да се проглашавају за жртве сви који нису добили средства иако их држава редовно подржава, да се занемарује значај онога што је остварено, и умањује број филмова који су добили подршку". Иако се обично не оглашавају, кажу у УО, овога пута су то учинили због важности поменутог конкурса, као и значаја онога што је учињено у српској кинематографији захваљујући ФЦС-у "који појединци покушавају да увуку у политичко блато".

ОСУДА УВРЕДА

- Најоштрије осуђујемо увреде Горана Марковића упућене на рачун председнице Управног одбора - ми смо колективни орган који је одлуку донео демократском већином и стојимо иза своје одлуке, и срамни су и недолични напади на њу. Надаље ћемо се, као и до сада, о конкурсима оглашавати само на институционалан начин - поручио је УО ФЦС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)