СНИМА СЕ ФИЛМ О ЛЕГЕНДАРНОМ ЏЕЈУ: Филмски центар Србије објавио резултате конкурса за суфинансирање дугометражних играних остварења

А. ПОПАДИЋ

01. 12. 2021. у 09:11

ФИЛМСКИ центар Србије објавио је јуче резултате конкурса за суфинансирање дугометражних играних филмова.

СНИМА СЕ ФИЛМ О  ЛЕГЕНДАРНОМ ЏЕЈУ: Филмски центар Србије објавио резултате конкурса за суфинансирање дугометражних играних остварења

Фото А. Станковић

УО ФЦС усвојио је предлог комисије (Владимир Кецмановић, Николина Зечевић, Драган Јеличић, Драган Маринковић и Игор Онич) о додели финансијских средстава за пет будућих играних филмова, међу којима је и биографска прича о недавно преминулом певачу Џеју.

Филм "Недеља", по сценарију Стефана Бошковића и у режији Немање Ћеранића, ФЦС ће суфинансирати са 20 милиона динара.

- Узбудљива прича о животу Џеја Рамадановског дата је без сувишне патетике, са упечатљивим ликовима. Сценарио се држи битних чињеница из певачеве биографије, третирајући их са симпатијама према главном јунаку, које приказ сурове реалности с којом је био принуђен да се суочава, не доводи у питање, него напротив, како то у успешним кинематографским остварењима и треба да буде - наглашава - наводи се, поред осталог, у образложењу чланова комисије који предвиђају да је реч о потенцијалном биоскопском хиту.

Немања Ћеранић, Фото Приватна архива

Џеј Рамадановски, Фото М. Лабудовић

Највећу финансијску подршку на овом конкурсу, од 28 милиона, добили су филмови "За данас толико" Марка Ђорђевића и "Ћерка" Владимира Блажевског.

Аутор веома успелог дебитантског филма "Мој јутарњи смех" Марко Ђорђевић, по оцени комисије, и у новом филму "има органску потребу да осветли срећу малих људи".

- У мору страхова којима смо окружени у "новом добу", Ђорђевић се определио да нам понуди филм о лепшем и нежнијем начину живљења од оног који је у фокусу младим ауторима данас, и никог у комисији није оставио равнодушним - стоји у образложењу.

"Ћерка" сценаристе и редитеља Владимира Блажевског је драма о великој теми, како код нас, тако и у свету - абортусу. Вера, која живи у малом месту у западној Србији, има две ћерке тинејџерке и поново је трудна са девојчицом. Цело Верино окружење, укључујући њену мајку, најбољу пријатељицу и мужа, очекују од ње да абортира...

- Изузетно је интересантно што је аутор успео да напише овако добар, уверљиво реалан сценарио, само детектујући проблем, истичући као као још један облик "несавршености нашег света", без било каквих сценаристичко претенциозних елемената - наведено је у одлуци.

Фото Архива

Подршку од 24 милиона динара добио је филм "Салигиа", редитеља Петра Ристовског, по сценарију Теодоре Ристовски на тему седам смртних грехова. Радња је смештена у непознатом простору Салигиа, насталом после апокалипсе на Земљи изазване смртоносном заразом.

- Главни јунаци се буде заглављени у непознатом простору, Салигији, у коме време стоји, са одломцима сећања својих живота недовољним да би знали своја имена, године, статус.

Принуђени су да бораве у центру монументалне грађевине, за великим столом пуним раскошне хране и пића, истражујући једни с другима своје порекло и разлог зашто су ту - саопштила је комисија.

ФЦС ће са 20 милиона динара суфинансирати и филм "Круна" Василија Никитовића смештен у свет Рома, "у бајковити микрокосмос у ком су егзотични краљеви и принцезе, просјаци и љубавници значајно различити од својих филмских претходника који су ’сакупљали перје’ и у ’домовима за вешање летели у небо’".

- У изазов који компликован сценарио носи са собом, пре свега у продукцијском смислу, са продуцентима је спреман да се упусти моћан телевизијски емитер, што је комисију охрабрило у одлуци да подржи ову филмску авантуру - наведено је у саопштењу.

Ковачевићева "Деца богова"

Комисија је предложила Управном одбору ФЦС да изнађе додатна средства (предложени износ је 20 милиона динара) и за пројекат "Деца богова", редитеља Филипа Ковачевића, по сценарију Данијела Шејфера.

- У свету где су исцрпљени сви природни ресурси, племе последњих људи приноси људске жртве у покушају да се умили боговима. Када његовог млађег брата изаберу за обред, младом ратнику Акилу остаје само седам дана да га спаси - гласи кратак синопсис "Деце богова".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)