НА ПОТЕЗУ КОМИСИЈА: Кандидати Удружења драмских и филмских уметника за национално признање

В. В. С. - А. П.

01. 12. 2021. у 10:28

РОК за предлоге кандидата упућених на јавни позив за доделу признања за врхунски допринос националној култури (односно култури националних мањина) Министарства културе и информисања - истекао је јуче.

НА ПОТЕЗУ КОМИСИЈА: Кандидати Удружења драмских и филмских уметника за национално признање

Лазар Ристовски, Богдан Диклић, Миљен Кљаковић, Фото Тањуг/З. Јовановић/Д. Миловановић

После селекције у репрезентативним удружењима, пред седмочланом стручном комисијом (коју ће именовати министарка Маја Гојковић), избор носилаца овог угледног признања свешће ће се на укупно двадесет "срећника".

Удружење драмских уметника Србије и Савез драмских уметника Војводине, апсолутном већином (после "збрајања" награда и признања) одлучили су се за редитељку, драмског и прозног писца Виду Огњеновић, глумца и редитеља Лазара Ристовског и глумца Воју Брајовића. Три имена издвојила су се и заједничком одлуком Удружења филмских уметника Србије и Удружења филмских глумаца Србије. УФУС је предложио редитеља Горана Марковића и сценографа Миљена Креку Кљаковића, док је УФГС кандидовало Богдана Диклића. Дан раније, са именима угледних чланова иступила су и књижевна удружења (УКС и СДК) - Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић и Драган Великић.

Лазар Ристовски, Богдан Диклић, Миљен Кљаковић, Фото Тањуг/З. Јовановић/Д. Миловановић

Воја Брајовић, Вида Огњеновић и Горан Марковић, Фото Анђела С. Живковић/Н. Скендерија/Танјуг

Да подсетимо, признања (у народу позната као "националне пензије") додељиваће се после осмогодишње паузе, а прецизнија правила овог пута су регулисана Уредбом о ближим условима и начину доделе признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина (Влада је усвојила у фебруару прошле године) - до које се дошло после вишемесечних јавних сесија о критеријумима и процедури доделе.

Уредба предвиђа да свака уметничка област може да кандидује највише три ствараоца (а по једног представници мањина) у двадесет две уметничке области. Уз остварење права на пензију, кандидати, према Уредби, треба да испуне критеријуме којима су допринели развоју културних вредности у земљи и међународној афирмацији, као и да су добитници најзначајнијих награда и признања. Између осталог, реч је о републичким наградама за посебан допринос, наградама за животно дело, стручним наградама са међународних фестивала, наградама са фестивала од републичког значаја, стручним наградама удружења.

УПОЛА МАЊЕ КОРИСНИКА

ДА подсетимо, од 2007. године када је установљено национално признање за врхунске домете (иначе, у време мандата министра културе Воје Брајовића) до 2013. када је национална пензија обустављена - додељена су 503 признања, док их тренутно прима 231 уметник пензионер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)