ОБЕЛЕЖЕНИ ГРЕХОМ ПРЕДАКА: Серија "Нечиста крв", према делима Боре Станковића, од вечерас на РТС

Ј. БАЊАНИН

04. 12. 2021. у 10:38

ЖИВОПИСНИ ликови Боре Станковића враћају се на мале екране у дуго очекиваној серији "Нечиста крв".

ОБЕЛЕЖЕНИ ГРЕХОМ ПРЕДАКА: Серија Нечиста крв, према делима Боре Станковића, од вечерас на РТС

Катарина Радивојевић у улози Цоне, Фото This and that production

Десетоделну историјску драму редитеља Милутина Петровића и Горана Станковића, по сценарију Војислава Нановића, пратићемо од 4. децембра, викендом, у 20.00, на РТС 1. Продукцију потписују Радио-телевизија Србије и This and that production.

Редитељ Милутин Петровић пронашао је давно изгубљени сценарио ветерана југословенске кинематографије Воје Нановића за телевизијску серију која је требало да се снима осамдесетих година. Од више литерарних дела ("Нечиста крв", "Софка", "Јовча", "Коштана"...) Нановић је направио породичну сагу захватајући период од скоро 40 година у другој половини 19. века. Његов сценарио прошле године су адаптирали Милена Марковић, Катарина Митровић и Дејан Прћић. Пратећи три генерације једне врањанске породице, серија "Нечиста крв" приповеда о њеном финансијском, моралном и физичком пропадању. Ширење нечисте крви кроз породичну лозу, од Хаџи Трифуна до Софке, проузроковало је њен коначан пад.

- Воја Нановић је из Бориног опуса узео најзанимљивије елементе и ликове, потпуно их измешао и направио интригантну сагу о породици. То је као кад би измешали нека Шекспирова дела и створили нешто потпуно ново са свим познатим јунацима - прича редитељ Горан Станковић.

Нела Михаиловић као Ката и Марко Грабеш као Ефенди Мита, Фото This and that production

У првим епизодама пратимо имућног српског трговца Хаџи Трифуна, кога тумачи Драган Бјелогрлић. Трифун покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема два сина да га наследе на позицији вође међу српским народом, муке му не стварају само моћни турски бегови него и сама породица. Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке.

- У драматургији је важно да негативац буде човек који може да "објасни" зашто нешто ради. То ми је био највећи изазов кад је Хаџи Трифун у питању и мислим да је Бјела био маестралан. Истовремено га страховито оптужујете и питате се да ли је могуће да тај човек то ради, али и видите да ради оно што мора. Стално покушава да запуши рупе, да исправи шта може, и све време иде у пропаст - објашњава редитељ Милутин Петровић.

- Схватио сам да су предубеђења која људи данас имају о Бори Станковићу нетачна. Због погрешних екранизација његових дела он је схваћен као писац који је писао "народњачка" дела са много играња и певања, што је само у случају Коштане тачно. Воја Нановић ме је спојио са Бором и драго ми је што "Нечиста крв" има Борину срж, али је по први пут екранизован тако да је шмекерски и није претворен у баханалије чудних људи који се напијају. Тек касније у серији Коштана и Митке доносе више музике и сцена у хану.

Анђела Јовановић у улози Ташане, Фото This and that production

Међу женским ликовима издваја се сестра хаџи Трифуна, Цона (Катарина Радивојевић), удовица и способна пословна жена, која мења мушкарце како јој се прохте. Удовица је и Ташана (Анђела Јовановић), која трпи због наметнуте короте након смрти једног од Трифунових синова. Но чим јој се укаже прилика, показује чари и пати за некадашњом љубави, владиком Мироном (Дејан Бућин). Слушкиња Стојна (Теодора Драгићевић) воли другог Трифуновог сина Миту (Марко Грабеж) и предаје му своју невиност.

Софка, Фото IMDb

Када наследи Трифуна, Мита (Драган Мићановић) се понаша као стари аристократа, али средства му пресушују и супротстављају му се нови вулгарни богаташи. Након што је изгубио читаву имовину, Мита је приморан да уда своју лепу ћерку Софку (Сара Сандева) за богаташа да би могао да преживи. Упркос томе што је обележена крвљу и поступцима предака, Софка покушава да се уздигне изнад друштвених околности времена у којем живи.

- Промениле су се историјске околности, али нису људске чежње, пориви, мане и тајне.

Драган Бјелогрлић као Хаџи Трифун Фото IMbD

Зато можемо да се саживимо са тим јунацима. У крви се налазе гени наших предака, и у том запису постоје њихови дарови, али и терети. На јунацима приче је да ту крв очисте зарад себе и својих потомака. Неизвесно је да ли ће у томе успети. Софка је разапета између пожуде и чедности, и између те две крајности се одвија њена драма. Она улогу прихвата стоички и њена жртва се може поредити са јунакињама античког доба - истакао је Горан Станковић за "ТВ новости".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)