ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ МЕШЕТАРЕЊА: Реаговање Удружења књижевника поводом нашег текста "Ово може бити аутогол за УКС"

В. Н.

27. 11. 2021. у 12:00

ПОВОДОМ текста "Ово може бити аутогол за УКС", објављеног у нашем листу 24. новембра, о избацивању писца Миће Цвијетића из Удружења књижевника Србије, огласио се Драган Мраовић, члан УО УКС задужен за односе с јавношћу.

ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ МЕШЕТАРЕЊА: Реаговање Удружења књижевника поводом нашег текста Ово може бити аутогол за УКС

Фото З. Јовановић

Реаговање објављујемо у целини:

Није књижевно дело, све што је укоричено, јер би то онда били и кувари. Нарочито је весело када "књигом" прогласе памфлет др Миће Цвијетића они који га подржавају, али ту "књигу" нису читали.

У хајку на УКС се укључио и наш бивши председник Радомир Андрић, који није био "сведок разних проблема са 'Књижевним новинама'", како каже, већ је скоро годину дана кочио избор уредника, кршећи законске рокове, јер није хтео да постави Мићу Цвијетића. Лично сам му на то скренуо пажњу и пред Мићом тражио да га постави. Добио сам одговор у смислу "нећемо још". Срамно је упоређивати полемику између Данила Киша и Драгана Јеремића са овим бламом. Она је била у границама књижевности и без увреда по УКС или личних. Није ваљда да је Цвијетић васкрсли Киш? Не сећам се да је Киш квалификовао своје и наше Удружење као "политбировску централу", "проминентно прокураторство у посткомесарској драматургији" у којој "управљачку бирократију" спроводе "задригле бирократе". О бројним личним увредама угледних чланова УО УКС и Надзорног одбора не бих овде, осим једне морбидне упућене садашњем председнику Удружења, који га је штитио и спречавао више пута његову смену, а коме се др Цвијетић захваљује на томе пожелевши му, као творац некрофилске књижевне есејистике, да би "могао да управља и са онога света".

Драган Мраовић, Фото Новости

Нетачна је констатација изречена јавно ових дана да се "овакав текст строгоће не памти више од пола века". Управо у време другог мандата Андрића, пре неколико година, искључен је из УКС Петар Милатовић Острошки и то због увреда нанетих пре свега Андрићу, не у књигама и јавним гласилима, већ у мејловима и на "Фејсбуку". Тада Андрић није узвратио "текстом на текст", како сада моралише, већ "репресивним мерама". Са којим онда моралним правом сада дели лекције? Што се тиче "аутогола за УКС", једини због кога умало нисмо изгубили утакмицу, дао нам је баш председник УКС Андрић оставивши нам дуг од 1.800.000 динара уз додатни губитак "Књижевних новина". Рецимо, за 2019. (период уређивања др Цвијетића) губитак "Књижевних новина" је 303.884,58 динара, али је реално још већи, јер трошкови телефона, интернета, банкарске услуге, изношење смећа, чишћење, водовод и канализација и ауторски хонорари нису издвојени из укупних трошкова, те нису посебно теретили пословање др Цвијетића. Продаја "Књижевних новина" је пала са 445.988,00 динара у 2017. на 160.210,00 у 2019. Штампано је 6.500 примерака, продато само 935, а никада Цвијетић није положио рачуне где је нестало 5.565 примерака?

Све је то УО УКС санирао, нема више никаквих дугова. "Књижевне новине" послују позитивно, а исплаћено је Цвијетићу десетак заосталих хонорара (не зарада, пошто је био под уговором) насталих као дуг под руководством Радомира Андрића у месечном бруто износу од 40.661,00! Није му сметала "образина" да узме незаслужени новац од УКС на ивици егзистенције! Такво "пословање" на нивоу УКС је покривао Радомир Андрић због чега смо повремено имали жустре расправе. "Књижевне новине" сада послују, без дугова.

Удружење књижевника Србије, Фото З. Јовановић

Уредник није "смењен", већ разрешен дужности и није му "пресуђено", већ је искључен из УКС по Статуту за који је и он гласао.

Није Цвијетић разрешен дужности због неког прилога о књизи Горана Весића "Књига о Београду", јер се оно десило четири дана пре изласка "Књижевних новина" када нико у УО УКС није ништа знао о тексту, али неопамфлетиста мисли да ће потурајући Весићево име да навуче омразу на УКС у своју корист. Аферим "др" Цвијетићу! А гротескно је његово стање духа када "памфлетује" да су чланови УО УКС "већина матори људи" и "веће стараца". Ја сам рођен 1947, а он 1946! Један члан управе 1963, а једина дама у управи 1959, итд. Наводи и "књижевни аргумент" да ја носим "наочале велике диоптрије" што није тачно. Имам малу диоптрију, читам и радим већину послова без "наочала". Помиње ме подругљиво као "амбасадора" у Етиопији, што је лаж, итд.

Они који су се острвили на ову Управу УКС штитећи "лик и дјело" друга Цвијетића, треба да знају да, упркос њима, неће више бити противзаконитих и финансијских манипулација, новца за нерад, нити уредника који је за четири мандата (16 година) срозао квалитет "Књижевних новина" и скоро их уништио финансијски. Признајем, био сам саучесник, јер сам штитио Мићу Цвијетића годинама.

Удружење књижевника Србије је еснаф који брине о социјалним правима својих чланова за која је законски овлашћено као репрезентативно удружење у култури, а не даје вредносни књижевни суд. Пракса раније самовоље, финансијских манипулација, кршења закона, Статута и расипања оно мало новца је завршена у УКС. Није овде реч о уметничким слободама и књигама, већ о мешетарењима појединаца која се граниче са прекршајном и кривичном одговорношћу.

ОСТАВКЕ ЈАНКОВИЋА И АЈДАЧИЋА

КАКО "Новости" незванично сазнају, Милош Јанковић, потпредседник УО УКС, поднео је неопозиву оставку. Разлози су у концепцијским разликама у даљем раду и развоју Удружења књижевника Србије. Оставку је, како такође незванично сазнајемо, поднео и Живорад Жика Ајдачић, члан УО УКС.

Фото В. Данилов/Танјуг

Иначе, Удружење књижевника Србије и Српско књижевно друштво приводе крају договор за три заједничка кандидата за доделу националних призања, у јавности познатих као "националне пензије".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)