ЗБОГ КЊИГЕ ИЗБАЧЕН ИЗ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА: Чланови Управног одбора УКС "пресудили" песнику и есејисти Мићи Цвијетићу

Драган Богутовић

18. 11. 2021. у 07:40

КАКО "Новости" незванично сазнају, већином гласова чланова Управног одбора Удружења књижевника Србије, песник, есејиста и путописац Мићо Цвијетић избачен је из ове асоцијације!

ЗБОГ КЊИГЕ ИЗБАЧЕН ИЗ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА: Чланови Управног одбора УКС пресудили песнику и есејисти Мићи Цвијетићу

Фото З. Јовановић

Повод је његова књига "Лица и образине", означена као - памфлет. То је епилог дугог сукоба између овог писца и управе који је започео фебруара прошле године.

Тада је, неочекивано и брзопотезно, Цвијетић, четири месеца пре истека трећег мандата, смењен са места главног и одговорног уредника "Књижевних новина", гласила УКС, на чијем је челу био готово деценију и по. Био је то повод за оштру полемику на страницама "Вечерњих новости".

Драган Мраовић, Фото П. Милошевић

У образложењу своје једногласне одлуке, УО је, између осталог, навео константан пад продаје "Књижевних новина" у последњих шест година, многобројне приговоре и писаца и читалаца на врсту и квалитет садржаја гласила, одбијање сарадње Редакције са УО, неприхватање да се уведу комерцијалне стране, као и концепцијске разлике у начину третирања друштвених и културних тема.

Као конкретан повод за "одстрел" Цвијетић је навео то што текст о књизи Горана Весића "Књига о Београду" није објављен на ударном месту у листу, као што му је сугерисао председник УКС Милован Витезовић. Своје виђење читавог случаја, као и својих уредничких година у "Књижевним новинама" Цвијетић је дао у књизи "Лица и образине", која је објављена пре пола године. У њој се аутор, не бирајући речи разрачунава са управом УКС, исписијући и ово:

Мићо Цвијетић,Фото А. Стевановић

"Са толико накупљене жучи, примењујући силу, обест и бахатост, једног су безобзирно свргнули и одстранили, јер им је одавно био трн у оку и жуљ у ципели. Оперативци првог књижевног ешалона и охоли господари, операцију су извели мучки, иза леђа, каква приличи превејаним мајсторима оваквих послова."

Фото Архива

У књизи је аутор навео да је одлуку о његовој смени донео "президијум" у саставу: Милован Витезовић, Милош Јанковић, Драган Мраовић, Новица Соврлић, Горан Ђорђевић, Видак Масловарић, Адам Пуслојић, Гордана Влајић, Живорад Ајдачић, Петар Жебељан и Селимир Радуловић, док је главни иницијатор Цвијетећеве смене из "Књижевних новина" Луне Левајац, председник Надзорног одбора УКС.

Истичући да је Цвијетић предложен за искључење из УКС на основу чланова 11 и 12 Статута Удружења у којима стоји да "члан може бити искључен из УКС уколико изврши тежу повреду циљева и задатака УКС и нанесе УКС моралну или материјалну штету", Драган Мраовић, члан УО, за наш лист каже:

- Због памфлета "Лица и образине" против УКС тражио сам и лично да се Цвијетић искључи из УКС. У том памфлету су бројне неистине и тешке увреде и квалификације на рачун УКС. Наравно и класичне лажи лако материјално доказиве. Он, да има имало "образине", иступио би из нашег чланства. Не памтим да је ико у историји УКС учинио тако нешто љигаво против УКС. Не ради се овде о оценама нашег рада, већ о тешким лажима о раду УКС и о увредама на рачун наших чланова, чак и оних који су га увек и само штитили, а које иду до квалификација уличарског нивоа који није ни за кафану. Иначе, какав је исход гласања званично још не знам, јер очекујем потписани записник.

"Прогнани" Цвијетић за наш лист каже да "другачији исход није ни очекивао од управљачких књижевних ветерана који деценијама само мењају управљачке функције и код којих етичка начела, књижевно дело и људска реч не стоје у равнотежи".

- На њихове срамне обде одговорио сам целом књигом "Лица и образине", оштро и аргументовано, којој не могу ни пера одбити. Уместо да књигом на књигу, или на други примерен начин реагују, такав интелектуално-критички приступ су избегли. Лакше је поново преко колена, захтева мањи напор. Политбировски, уз садејство политичких комесара. Што већини пресудитеља и није било тешко. С обзиром на године, некима је иманентно такво искуство. И блиставо су га применили. Под њиховом књижевном суданијом, од 1969. године први пут је смењен један уредник "Књижевних новина". Са новим тријумфом, изгон и из Удружења књижевника Србије. Аферим, мајстори! Чиме ћете се прославити! Колико знам, то се случило први пут у његовој часној историји, обрасцу демократије и слободе. Коју адресу високо ценим и поштујем, али док су такви витезови на њеном челу, ту ми и није место.

Удружење књижевника Србије, Фото З. Јовановић

Ни најбољи познаваоци књижевних прилика не могу поуздано да потврде када је последњи пут неко избачен из Француске 7. Како нам је речено, то се дешавало пре више деценија, а тада је разлог био пишчев боравак у затвору или неообјављивање нове књиге у року од две године, како је налагао тадашњи правилник УКС.

ПОДРШКЕ И ОСПОРАВАЊА

У књизи "Лица и образине" Цвијетић је навео и писма подршке које је добио од писаца, али и оних који су одобравали његову смену. Међу онима који су критиковали његов присилни одлазак из "Књижевних новина" били су Мирко Магарашевић, Давид Кецман Дако, Властимир Станисављевић Шаркаменац, Мирослав Тодоровић, Љубиша Ђидић... док је Зоран Радисављевић, у знак протеста, поднео оставку на место члана редакције "Књижевних новина".

БОНУС ВИДЕО: 

Глоговац је погрешио факултет, али је ту грешку, на срећу, исправио

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)