ПИСАЊЕМ ИСКУПЉУЈЕ ВРЕМЕ: Прстен деспота Стефана Лазаревића уручен књижевном критичару Михајлу Пантићу

С. БАБОВИЋ

15. 11. 2021. у 07:15

ПОЗНАТОМ књижевном критичару, писцу и антологичару, проф. др Михајлу Пантићу уручена је престижна награда "Прстен деспота Стефана Лазаревића" за 2021. годину, признање Књижевног клуба "Багдала" у Крушевцу.

ПИСАЊЕМ ИСКУПЉУЈЕ ВРЕМЕ:  Прстен деспота Стефана Лазаревића уручен књижевном критичару Михајлу Пантићу

Фото С. Бабовић

Вест да је, како подвлачи лауреат, из престоног града удостојен наградом "Багдале", имена деспота, вратила га је у прошлост, у године када је почео да се бави књижевношћу, када, као и данас, порив за писањем није осећао као терет, већ као благослов и могућност да боље разуме и себе и друге.

- Писцу је, уверен сам, као што је дан - дан, а ноћ - ноћ, довољно то што може да пише, забављен својим језичким круговима, па је тако остало да овог часа када сам од књижевности на много начина добио заиста врло много, што и није нека виша математика.

Ако се ничему не надате, сваки, па и најмање гест читалачког прихватања, а некмоли нека драга награда коју су пре вас добили други заслужници, учине вас радосним, пресретнутим и, макар на тренутак, задовољним. Рекох, на тренутак, јер за више нема се ни потребе, ни времена. Чека нас даље читање и писање.

Пантић је додао да прихвата ово лепо признање, "којим се Багдала са разлогом поноси", као и претходна која је добио, "са осећањем почаствованости, али и више и дубље од тога, као знак да није узалуд трошио своје време и да није говорио ветру". И додао да његово разумевање списатељског позива не прихвата као проклетство, попут Томаса Мана у делу "Тони Крегер".

- Писање је за мене одувек, па и у овом часу, велика радост. Сјајно осећање да смо у тренутку док пишемо, чак и без намере да то поигравање речима буде књижевност, најбољи што можемо бити, самоприсутни и смислотворни и да њиме у крајњем збиру искупљујемо време које нам је вољом судбине подарено - рекао је награђени аутор.

ОПУС

ПРОФ. др Михајло Пантић објављује од 1984. године, када је изашло прво издање дела "Хроника собе". Објавио је и око 40 књига студија, књижевних критика, огледа, критичке прозе/дневника и антологија. Добитник је више књижевних награда, међу којима и Андрићева, награда "Бранко Ћопић", "Вељкова голубица", Југра - Русија, бугарски Орден Ћирила и Методија. Његове приче преведене су на око 20 језика и уврштене у бројне антологије у Србији и иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)