МАРИНА АБРАМОВИЋ О МЕДАЉИ: Нисам очекивала да ћу је добити док сам жива

Novosti online

28. 10. 2021. у 11:10

ПОВОДОМ 140 година дипломатских односа Америке и Србије у срцу Менхетна у Њујорку на свака три минута приказиван је спот од 16 секунди, у чијем фокусу је Марина Абрамовић, једна од најзначајнијих уметница данашњице, која живи у том граду.

МАРИНА АБРАМОВИЋ О МЕДАЉИ: Нисам очекивала да ћу је добити док сам жива

Фото: Танјуг

Њој је Златну медаљу за заслуге у име председника Србије уручио амбасадор Марко Ђурић.

У писму, које је Марини Абрамовић упутио председник Србије Александар Вучић, истиче се да Србија развија и имплементира културну политику спремну и способну да привуче и задржи младе уметнике, који, попут Марине Абрамовић, неће морати да одлазе из земље да би остварили своју уметничку визију.

Председник на крају истиче да је Марина показала, не само Србији, него и целом свету, како се руше зидови и баријере и да је то оно што Србија жели да усвоји као свој модел.

Марина Абрамовић није крила узбуђење и емоцију поводом одликовања.

- Пре свега, ја уопште медаље, толико сам их гледала код мог оца и мајке, који су обоје били партизани, и то је увек била нека велика ствар, добити медаљу за нешто. И онда сам мислила, можда ћу једног дана и ја добити медаљу из ове земље, али се нисам надала да ће се то икада десити, зато што је перформанс толико тежак као врста уметности, да је многи људи не разумеју.

Ево, и сада када сам била у Београду и направила ту велику изложбу "Чистач" у Музеју савремене уметности, још увек је било критицизма, нарочито моје генерације. Млада генерација мене воли. Моја генерација, ја мислим да ме не воли, зато што они не могу да верују, ето, ја седим у МоМи, ништа не радим, а толико сам позната. Како то све изгледа? И врло је тешко објаснити шта је перформанс.

И сада, порука Председника и његове речи зашто ми додељује ту медаљу, стварно су ме додирнуле, емоционално, зато што нисам то никада очекивала да ће се десити док сам још жива - тврди наша позната уметница.

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић такође је изразио своје велико задовољство синоћним догађајем.

- Као да смо на крову света са Србијом, овде, вечерас у Њујорку. Наша реклама на Тајмс скверу, Марина Абрамовић, светски број један у креативној индустрији на нашем пријему, све вам то говори да напоран рад и труд који се годинама улаже да се ствари у Србији промене почиње да се рефлектује и на нашу позицију у Сједињеним Државама - наглашава Марко Ђурић, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама.

Према речима амбасадора Ђурића, ово неће бити последњи скуп посвећен обележавању 140. годишњице дипломатских односа између Сједињених Држава и Србије.

Током месеца новембра у појединим градовима Америке где српска заједница има велики број својих чланова биће одржане пригодне свечаности, а завршна свечаност се очекује почетком децембра у Вашингтону, где се као гости најављују и представници америчке администрације, као и представници америчког Конгреса и Сената.

(РТС)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)