НЕПОЗНАТА МУЗИКА ВЛАДАНА ДЕСНИЦЕ: "Новости" на генералној проби концерта на ком ће бити изведене необјављене партитуре нашег великог писца

М. КРАЉ

28. 10. 2021. у 13:34

ПРОСТРАНИ хол испред читалишта Народне библиотеке Србије, испуњава мекан и нежан женски глас, који уз пратњу клавира, готово носталгично пева "Еј, пусто море. Еј, пусти вали". Музику на ове чувене стихове из драме "Максим Црнојевић" Лазе Костића, компоновао је један наш други књижевни великан - Владан Десница (1905-1967)!

НЕПОЗНАТА МУЗИКА ВЛАДАНА ДЕСНИЦЕ: Новости на генералној проби концерта на ком ће бити изведене необјављене партитуре нашег великог писца

Млади музичари са мастер студија на ФМУ / Фото И. Маринковић

Пре вечерашњег концерта, названог "Музика Ивана Галеба", на ком ће од 18 часова у НБС велики романописац, аутор тридесет четири приче, једне песничке збирке, једне драме, врсни естетичар, теоретичар филма и велики поклоник музике, премијерно бити представљен и као композитор, екипа "Новости", имала је прилику да на проби послуша оригинална и необична Десничина дела. Реч је о до сада необјављеним и јавности потпуно непознатим партитурама.

- Проналазак композиција Владана Деснице важан је догађај у нашој културној и музичкој историји - говори за наш лист др Ивана Миладиновић Прица, доцент са Факултета музичке уметности. - Много је још непознаница и музиколошка истраживања тек предстоје. Ипак, јасно је да су музика и књижевност код Деснице заједно од самог почетка.

Није случајно ни што међу пронађеним композицијама доминира вокална музика, сматра овај музиколог:

- Из пишчеве биографије знамо да је учио певање и виолину. Сам је и писао о томе да је био у дилеми да ли да се више посвети музици или књижевности. Сматрао је да би у музици постигао мање. А, ипак, жалио је што није пошао тим путем. После открића партитура у његовој заоставштини, на ове Десничине речи пада сасвим ново светло.

Наташа и Владан Десница свирају клавир / Фото Архива

На основу архивских докумената претпоставља се да је написао 14 композиција које је намеравао да пријави ауторској агенцији. За сада је пронађено шест завршених дела, три соло песме, два комада за виолину и клавир и једна успаванка - "Златна рибица", за соло клавир. И све ће вечерас бити изведене, по свој прилици - први пут јавно.

- Десница није успео да објави своје композиције, а оне које су сачуване сада су нам доступне захваљујући љубазности наследника. Није сасвим јасно којим су редом настајале, нити да ли су некада јавно изведене. Игор Шуљић, супруг Десничине унуке др Ксеније Шкарић, направио је електронске преписе и тако су постале доступне за извођење - објашњава саговорница.

Жеља наследника била је и да комаде "оживе" млади музичари, па је овај задатак поверен извођачима који су на мастер студијама на ФМУ, и то Сари Ристић (сопран), Анђели Симић (мецосопран), Ђорђу Петровићу (тенор), Јани Чокић (виолина) и Ружици Стаменковић (клавир).

- Према доступним подацима видимо да је своју прву соло песму написао са само осамнаест година (1923), на стихове италијанског песника романтизма Ђакома Ломбардија - открива Ивана Миладиновић Прица. - Из Десничине преписке са пијанисткињом Катицом Павличић сазнајемо и да се интересовао за околности штампања своје две композиције у Прагу 1931. Његова музика гравитира изражајним средствима романтичарске традиције. Био му је познат европски контекст развоја соло песме и камерног жанра, али се чини да је пратио и оно што су стварали композитори код нас. Балкански мол, прекомерна секунда у "Еј, пусто море" на Костићеве стихове, јасни су означитељи фолклора.

Ивана Миладиновић Прица / Фото И. Маринковић

Концерту који ће се одвијати у амбијенту изложбе посвећене Десници као писцу (аутор је Олга Красић Марјановић) присуствоваће његова унука Ксенија Шкарић и председник СКД "Просвјета" из Загреба Петар Лађевић.

"МОЈ ГОЛУБЕ" КАО "ВЕЧЕРЊИ НАПЈЕВ"

ЈЕДНА од композиција инспирисана је народном песмом "Ој голубе, мој голубе". Писана је за два женска гласа и клавир, а Десница је последње стихове препевао у "Баш ко сузе девојке/ кад јој драгог земља крије", што композицији даје елегичнији, "тежи" тон.

На репертоару концерта биће и дело за мецосопран и клавир, које је према стиховима Десничине песме "Бубица" компоновао хрватски композитор Иво Лотка - Калински, као и "Еј, пусто море" Лазе Костића, у својој првој музичкој верзији, чији је аутор Аксентије Максимовић (1844-1873).

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)