ДИГИТАЛИЗАЦИЈА КАО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: Изложба у Народној библиотеци Србије

Д.Б.М.

27. 10. 2021. у 17:03

ИЗЛОЖБА "Дигитализација књиге као функционално културно наслеђе", биће отворена у четвртак, 4. новембра, у Народној библотеци Србије. Ову изложбу од истакнутог значаја ће отворити др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Београду и Маја Гојковић, министарка културе и информисања у Влади Републике Србије.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА КАО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: Изложба у Народној библиотеци Србије

НБС

Изложба је резултат билатералне сарадње Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета и Амбасаде Мађарске у Београду, чији је циљ добијање дигиталног документовања података и документације о предмету из музејске збирке по музејским стандардима, чиме се повећава видљивост и доступност предмета.

Предмет изложбе је књига Kreuterbuch, Адама Лоницера, с краја 16. века, која недвосмислено показује утицај западне културе и науке на развој здравствене културе, медицине и фармације у Србији. Током истраживања дошло се до закључка да су малобројне збирке медицинског карактера, као и да су спорадичне фармацеутске збирке израз ентузијаста -појединаца, а да су обе у дигиталној форми готово недоступне.

У сарадњи са Националном библиотеком Сечењи из Будимпеште обављено је истраживање о историјском путу књиге. Процес дигитализације књиге обима 768 страна обављен је на Факултету драмских уметности у Београду, на Катедри за камеру. Дигитализацијом књига из 16. и 17. века које су штампане готицом, истраживачима ће бити омогућен рад на даљој детаљној анализи и тумачењу.

Током трајања изложбе "Дигитализација књиге као функционално културно наслеђе", ауторке Јелене Манојловић, кустоса Музеја за историју фармације, посетиоци ће бити у прилици да виде примерак старе и ретке књиге  Kreuterbuch, Адама Лоницера, која се излаже јавности у ретким приликама.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)