ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА О МИТОЛОШКОЈ ПРОШЛОСТИ СРБА: Да ли су Срби народ најстарији, одговара проф. др Радивој Радић

Д.Б.М.

27. 10. 2021. у 17:40

У ОКВИРУ циклуса предавања под називом "О митолошкој прошлости Срба: истина и заблуде", сутра у подне у Свечаној сали САНУ, проф. др Радивој Радић одржаће предавање под називом "Да ли су Срби народ најстарији?".

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА О МИТОЛОШКОЈ ПРОШЛОСТИ СРБА: Да ли су Срби народ најстарији, одговара проф. др Радивој Радић

FOTO: Promo

Наслов овог предавања је у тесној вези са синтагмом Срби...народ најстарији која попут еха већ најмање три деценије одјекује како широм српских земаља, тако и међу Србима у расејању. Реч је о наслову књиге Олге Луковић Пјановић која је код српских псеудоисторичара, па и неких делова нашег друштва, досегла култне размере.  Живимо у веку у коме је поверење у научни метод ако не ишчезло, а оно барем доживело дубоку кризу. Ту је и жеља за свеопштим негирањем која је нарасла до неслућених размера. Савремени човек је склон да верује у нешто што је занимљивије, загонетније или тајанственије од научне истине.

Данашња публика је спремна да истинитости историје претпостави интригантност приче, што значи да ће лакше поверовати у занимљиву и обавезно тајанствену и завереничку приповест него у обичну историјску истину.  Када је у питању "образлагање" тезе Срби...народ најстарији, могло би се рећи да у најмању руку постоје три камена-темељца на којима се заснива или се подупире теза о древности српског народа, објашњава Радић.

Док први почива на олаком поигравању са лингвистиком, други уважава нетачну тезу да су Срби староседеоци на Балканском полуострву и да никакве сеобе није било, а трећи за упориште има фамозни тзв. српски календар који старином наводно сеже у време око 5.500 година пре Христа. У овом прилогу ће бити указано на произвољна тумачења, непоштовање елементарне научне методологије, заблуде, и, у крајњој линији, незнање оних који истрајавају на поменутим теоријама о неизмерној старини српског рода.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)