НАЈСТАРИЈИ ДУХОВНИ ХОР РУСИЈЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: Московски синодални хор наступиће сутра у овиру "Дана духовне културе Русије у Србији"

Д.Б.М.

27. 10. 2021. у 17:51

У НАСТАВКУ манифестације "Дани духовне културе Русије у Србији" под покровитељством Министарства културе Руске Федерације и уз подршку Руског дома у Београду, љубитељи хорске музике уживаће у појању Московског синодалног хора - најстаријег духовног хора Русије сутра у Храму светог Саве.

НАЈСТАРИЈИ ДУХОВНИ ХОР РУСИЈЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: Московски синодални хор наступиће сутра у овиру Дана духовне културе Русије у Србији

FOTO: Promo

Московски синодални хор ове године слави 300 година постојања. Основан је 1721. године указом Петра Великог. Укидањем руске Патријаршије 1700. године и основањем Светог синода, хор црквених појаца при Успенској саборној цркви Московског Кремља преименован је у Синодални. Репертоар хора су тада чинила искључиво дела духовне музике. На прелазу из 19. у 20. век, он постаје богатији увођењем световне музике и аранжмана руских народних песама.

Многи руски композитори су наменски писали за Синодални хор. У његовим активностима учествовао је и Петар Иљич Чајковски. Данас је то мешовити хор који броји 80 чланова. Московски синодални хор је чест гост престижних концертних дворана у Русији и иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)