ДАН МРТВИХ У ИНСТИТУТУ СЕРВАНТЕС: Прослава ће бити свечано отворена у суботу, тачно у подне

Д. Б. М.

25. 10. 2021. у 15:14

ШИРОМ света препознатљиво и од стране Унеска признато културно наслеђе Мексика, чувени празник Дан мртвих биће обележен у Институту Сервантес у Београду од 30. октобра до 4. новембра.

ДАН МРТВИХ У ИНСТИТУТУ СЕРВАНТЕС: Прослава ће бити свечано отворена у суботу, тачно у подне

Институт сервантес

Дан мртвих обележава се у Мексику сваке године између 31. октобра и 2. новембра. На овај празник људи се сећају својих најмилијих који су преминули, одајући им почаст на посебан начин - организовањем својеврсне забаве која слави животе покојника.

Амбасада Мексика у Србији и Институт Сервантес у Београду представиће и ове године београдској публици део надалеко чувене мексичке традиције. Прослава Дана мртвих у Институту Сервантес биће свечано отворена у суботу, 30. октобра тачно у подне. Уз поздравне речи испред Института Сервантес, на углу Кнез Михаилове и Чика Љубине улице, посетиоци ће моћи да уживају у мексичкој музици и традиционалним посластицама које се припремају за овај дан.

Централно место инсталације у галерији Института заузеће Олтар мртвих, који ће ове године бити посвећен преминулим здравственим радницима и бројним жртвама пандемије ковида.

Традиционална прослава Дана мртвих, коју је 2003. године Унеско уврстио на листу нематеријалног културног наслеђа, представља јединствени спој различитих култура. Пре-хиспанске групе, укључујући Олмеке, Астеке и Маје, развиле су верске, паганске ритуале пре 3.000 година. На тај начин, једном годишње обележаван је повратак духова вољених особа у земљу живих. Након шпанске колонизације, овај ритуал стопио се са разним елементима хришћанске религије и временом је постао једна од најважнијих породичних прослава за Мексиканце широм света.

Основно веровање уткано у овај празник почива у томе да се ноћу духови покојника враћају кући како би се поново окупили са својом породицом и пријатељима. Управо због тога породице постављају олтаре уз неизбежну храну, пиће и музику. Декорацију чине и разни украси, од којих сваки има своју симболику, али и посебни предмети у којима је покојник уживао.

Уобичајено је веровање да би олтар требало да садржи компоненте које евоцирају четири елемента: воду, земљу, ветар и ватру. Ови олтари чине да се душе преминулих осецају добродошлим и показују им да нису заборављени.

Олтар мртвих биће постављен у Галерији Института Сервантес све до 4. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВИЗУЕЛНИ ДРИБЛИНГ: Славимир Стојановић Футро представља цртеже у Хаосу