АПИС И АЛЕКСАНДАР: Роман о двојици вршњака који су обележили модерну историју Србије

Д. Б. М.

25. 10. 2021. у 14:51

У НОВОМ роману "Апис и Александар" Ненад Новак Стефановић пише о двојици вршњака који су обележили модерну историју Србије. Захваљујући мноштву нових података о Драгутину Димитријевићу Апису и Александру Обреновићу, ова књига открива колико су њихови животи били дубоко испреплетени и зашто се могу назвати Каином и Авељем српске политике.

АПИС И АЛЕКСАНДАР: Роман о двојици вршњака који су обележили модерну историју Србије

Лагуна

Поред двојице протагониста, роман се посебно осврће и на улогу коју су јаке жене имале у овом турбулентном периоду наше историје, као и на њихове прорачунате, искрене или сасвим дивље љубави прожете узаврелим политичким страстима.

Не само да је поуздани водич кроз сплет војних и дипломатских завера које су довеле до кобне ноћи 29. маја 1903, овај роман и увелико разбија устаљене представе о епохи Обреновића и преврату који је одредио судбину Србије до данашњих дана.

- Ово је роман-документ - рекао је аутор. - Све што је у њему изнето је тачно, то су проверени историјски подаци из јавних и приватних архива, сведочења наследника знаменитих личности, као и из мемоарских књига. Тако да је то хибридни жанр. Писао сам га као трилер у којем се већ на почетку зна убица. Тим пре је то изазов за писца - како да одржи напетост када се зна исход.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)