ВУЧИЋ МИ ЈЕ НАЈТЕЖИ САГОВОРНИК: Марија Савић Стаменић о емисији "Прва тема", "Јутру недељом", љубави, породици...

Марина ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

23. 10. 2021. у 15:46

ПОЗНАТО лице телевизије Прва, Марија Савић Стаменић, осим "Јутра недељом", однедавно, петком, уређује и води емисију "Прва тема", у којој ће се бавити најважнијим догађајима који су обележили седмицу за нама.

ВУЧИЋ МИ ЈЕ НАЈТЕЖИ САГОВОРНИК: Марија Савић Стаменић о емисији Прва тема, Јутру недељом, љубави, породици...

Фото Прва ТВ

Назив емисије, коју је претходне године радила повремено, добро пристаје концепту тог ТВ формата.

- Некада ћу у емисији имати и четири госта, а некада два, ако проценим да је дуел довољно интересантан. Сам неће бити нико, осим председника државе - каже за "ТВ Новости" Марија Савић Стаменић, иза које стоји 18 година рада на телевизији, од чега је 15 провела на Радио телевизији Србије, где је остварила своје амбиције и као уредник и водитељ Дневника. Недавно је у "Првој теми" угостила и председника Србије, Александра Вучића, који јој је, истиче, био најтежи саговорник.

- Верујем да то знају сви који су са њим радили интервју или му постављали питања на конференцијама. Припремам се веома темељно и водим рачуна да имам испред себе сва битна документа и прецизне цитате. Постављам питања утемељена у чињеницама, никад у трачевима и гласинама на друштвеним мрежама. Мислим да је интервју био озбиљан и да су гледаоци добили одговоре на важна питања у вези са борбом против криминала, ценама гаса и струје, платама и пензијам, угрожавања мира на Косову и Метохији, правцима спољне политике наше земље... То је за мене најважније. Задовољна сам и што је такав интервју, са озбиљним, а не таблоидним, приступом, гледало више од милион људи у Србији и, сигурна сам, велики број људи у читавом региону.

ДАЧИЋ ТРАЖИО ДА ПОЗОВЕМ
ПОЛИЦИЈУ ДА УХАПСИ ЧАНКА

ПАМТИТЕ ли неку анегдоту из студија?

- У првој емисији су камермани плакали од смеха кад је Дачић тражио од мене да позовем полицију да ухапси Чанка. Увек сам у интеракцији са екипом, они су прозор у домове људи, по њиховим реакцијама знам да ли је нешто занимљиво или досадно, добро или лоше - каже Марија Савић Стаменић.

На који начин, у мноштву догађаја који привлаче пажњу јавности, бирате тему емисије?

- Увек постављам себи питање шта је гледаоцима, грађанима Србије, најважније у том тренутку, на која питања желе да чују одговоре. Од борбе против ковида, економских тема до Косова и Метохије и догађаја у региону и свету који могу да утичу и на наше животе. О мојим емисијама се највише прича због садржаја, а не због неких скандала и јефтиних рејтинг трикова. То ме не занима. Не играм на то, играм на садржај и кредибилне госте. А када са озбиљним приступом остварите одличне резултате, гледаности и утицај који превазилази и те резултате, јер сви медији преносе и цитирају делове емисије, онда можете само да будете задовољни.

Уживо радите и јутарњу и вечерњу емисију. Која је блискија вашем сензибилитету?

- И даље ћу уређивати и водити "Јутро недељом". Суботом није могуће, јер "Прва тема" иде петком увече и траје 75 минута. Шта ће бити у будућности, то нико не зна. Волим "Јутро", волим концепт те емисије у којој имате све. И новинаре који прелиставају штампу, и званичнике који одговарају на важна питања, и полемику о политичким и друштвеним проблемима. Сасвим сигурно не планирам да изађем из "Јутра", а, са друге стране, вечерњи термин носи још већу одговорност, већи број гледалаца, и то јесте изазов за мене. Промене ми пријају, терају ме да још више радим на себи.

ДЕТИЊСТВО ОБЕЛЕЖЕНО РАТНИМ СТРАХОТАМА

ДЕТИЊСТВО Марије Савић Стаменић, рођене у Требињу а одрасле у Гацку, обележио је рат, који је почео када је имала 12 година.Она и њени сестра и брат морали су да науче да пуцају, док је им је отац био на ратишту, а мајка у болници, по ратној обавези. Из тог периода, памти страшне ствари, које би, како каже, најрадије избрисала из сећања.

Како успевате да "одржите ред" када полемика међу гостима поприми жучнији тон?

- Жучна расправа није увек лоша. Када гости уђу у полемику која је пристојна и сврсисходна, из које грађани могу да добију неке одговоре или да разумеју боље њихове ставове, онда је то у реду. Међутим, то не сме да траје дуго, јер емисија мора да се врати у свој ток. Прекидам када видим да нема смисла, да се врте у круг или говоре у исти глас.

Моје искуство говори да је могуће да гости о свему мисле другачије, али да разговарају цивилизовано. Једном сам у "Јутру" морала да прекинем разговор, јер је био немогућ. Оба госта су решила да занемаре питања и пристојност, па сам рекла да не желим да се мешам и глумим васпитачицу. Пустила сам их неколико минута, да видим да ли ће сами разумети да то не води ничему. Нису разумели, па сам прекинула емисију. То је, некад, једино решење. Надам се да нећу више морати то да радим.

Да ли бисте, из данашње перспективе, нешто мењали у својој каријери, почев од 2003. године, када сте први пут осетила чари рада на телевизији?

- Не бих. Све има своје, како каже Балашевић. Једно време сам се кајала што нисам прихватила први, Тијанићев позив да са Б92 пређем на РТС. Можда би ми пут био отворенији, лакши и бржи. А можда бих брзо полетела и још брже пала. Зато се не кајем више. Завршила сам Факултет политичких наука у року, била репортер 15 година, па тек онда уредник и водитељ. Борила сам се, радила увек вредно и поштено. То понесете из куће. Знала сам да ми ништа неће пасти са неба. Дошла сам у Београд на студије, моји су се свега одрицали да бисмо сестра, брат и ја могли да створимо темеље за бољи живот. Њима дугујем највише. Захвална сам и уредницима који су веровали у мене, од првих корака у Вестима Б92, до данас.

Која је прва тема у вашем животу? Друга... трећа?

- Љубав. Увек. Мислим на различите врсте љубави. На првом месту, према мојој деци, Вуку и Лени. Меша Селимовић каже: "Знаш ли шта је најважније у животу? Жеља, пријатељу".

Она нас покреће. Шта би био човек без жеља? Обична, празна љуштура. Ставићу путовања на треће место. Како године пролазе све више желим да путујем са породицом и пријатељима. Тада сам најсрећнија.

Стижете ли да се дружите са пријатељима?

- Ковид нам мало квари планове, па сад ређе идемо у кафану увече, али смо то заменили дугим ручковима и вечерама уз музику и вино.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)