ЋОСИЋЕВА САГА О КАТИЋИМА И РИТУАЛИ ВЛАШКЕ МАГИЈЕ: Трилер "Црна свадба" стиже на Суперстар ТВ, а драма "Време зла" на Нову С

Ј. БАЊАНИН

22. 10. 2021. у 16:50

ПСИХОЛОШКИ трилер "Црна свадба" почиње телевизијски живот 23. октобра, викендом у 21.00 на Суперстар ТВ, а недељу дана касније, викендом у 20.05 и на РТС.

ЋОСИЋЕВА САГА О КАТИЋИМА И РИТУАЛИ ВЛАШКЕ МАГИЈЕ: Трилер Црна свадба стиже на Суперстар ТВ, а драма Време зла на Нову С

Уликс Фехмију, Фото Фајерфлај

Од 25. октобра, радним вечерима, од понедељка до четвртка у 21.30, на Новој С пратићемо драму "Време зла", рађену по истоименој трилогији романа Добрице Ћосића.

Аутори десет епизода узбудљивог психолошког трилера са елементима мистерије и хорора, "Црна свадба", су Страхиња Маџаревић и Немања Ћипранић, док Ћипранић потписује и режију. Серија, чији специфичан назив потиче од старог влашког обреда, настала је у продукцији кућа "Фајерфлај" и "Телеком Србија".

Сценариста Страхиња Маџаревић каже да су се трудили да реалистично прикажу ритуал црне свадбе, припремајући се уз документарне снимке и помоћ "највећег стручњака за народна веровања", професора Данијела Синанија.

- Ритуал црне свадбе заступљен је у источној Србији међу влашком мањином. Уколико у селу погине младић, који није био ожењен, кроз ритуал, њега мртвог жене живом девојком, која годину дана после свадбе нема право да се удаје - објашњава Маџаревић.

Управо ће овај обред бити један од народних веровања са којима ће се суочавати главни јунаци. Прича почиње у малом месту у источној Србији где Митар Стојић (Славко Штимац), иначе миран и благ човек, изненада и на бруталан начин убија дванаесторо комшија.

Желећи да расветле мотиве злочина, припадник безбедносне агенције Петар Ћирић (Уликс Фехмију) и инспектори Бане Томић (Никола Којо) и Игор Благојевић (Небојша Миловановић) позивају Наташу Јанковић (Јелена Ђокић), реномираног психолога, да као судски вештак утврди да ли је Митар психички оболео или се иза злочина крије неки други мотив. Али тиме ће само откључати мистерију где се преплићу влашка магија и тајанствени центри моћи.

- Прича је инспирисана истинитим догађајима, првенствено масакром који се догодио у Јабуковцу пре 14 година, али суштински говори о борби између добра и зла која се мора водити у нама самима сваког дана. Наше поднебље је подоста сујеверно. Полазим од самог себе - иако сам верник доста се плашим тих ствари, не могу да их рационализујем. Склони смо и теоријама завере и свему што серија садржи, због чега мислим да ће бити освежење - истакао је редитељ Немања Ћипранић.

Бројну глумачку екипу чине и Тони Михајловски, Љиљана Благојевић, Предраг Бјелац, Весна Станојевић, Филип Ђурић, Борка Томовић, Јадран Малкович, Мина Совтић, Игор Бенчина, Анастасија Ђуровић, Страхиња Блажић, Млађан Црквењаш...

Никола Којо, Фото Фајерфлај

Три године после серије "Корени", стиже 15 епизода драме "Време зла", такође у режији Ивана Живковића. Сценарио, који потписује Сања Савић Милосављевић, ослања се на Ћосићев роман "Верник", а кроз реминисценције залази и у књиге "Грешник" и "Отпадник".

Серија, у продукцији "Јунајтед медије" и "Ај ту ај", прати потомке породице Катић, чија судбина се преплиће са идеологијама и дешавањима у нашој замљи, у предвечерје Другог светског рата.

У односу на "Корене", објашњава редитељ, "Време зла" се одвија пола века касније, те доминирају нови ликови и прича која почиње 1939, враћа се у време с краја Првог и између два светска рата, а завршава 1941. године.

- Ћосић је у "Коренима" као млад "напипао" идеје и мотиве које је касније у "Времену зла" озбиљно излагао, образлагао и уоштравао. Док је у првом делу постављао питања, у другом је понудио и неке одговоре. "Време зла" је закључак Ћосићеве велике саге о Катићима.

Тако на ободу Другог светског рата, нечији животи се трагично прекидају, а судбине бивају запечаћене - објашњава Иван Живковић.

Чувену породицу Катић затичемо у Београду. Богдан Драговић (Горан Богдан) враћа се из емиграције и покушава да, због сина Владимира (Павле Чемерикић), поново успостави везе са Комунистичком партијом из које је избачен као троцкиста. Његова практично остављена супруга Милена (Нада Шаргин) ступа у емотивну везу са Петром Бајевићем (Горан Шушљик), агентом Коминтерне и Богдановим ратним другом. Владимир, Миленин и Богданов син, сада и сам члан КП, окреће се против оца из идеолошких разлога.

Нада Шаргин и Горан Шушљик, Фото В. Данилов

Миленини отац Вукашин (Жарко Лаушевић) и брат Иван (Радован Вујовић) слика су грађанске Југославије, која не успева да се одупре надолазећим околностима. У митско Прерово 1941, када су немачке трупе окупирале Београд, Милена се склања са братом Иваном. Убрзо, њен син Владимир одлази у партизане, а Петар и Богдан истовремено завршавају у Гестапоу.

Остале Катиће играју Андреј Шепетковски (Адам) и Јована Балашевић (Вера), а у улогама чланова породице Луковић су Небојша Дугалић (Бора Пуб), Наташа Нинковић (Душанка), Павле Менсур (Мишко Пуб), Исидора Симијоновић (Нађа).

У серији се појављује и више историјских личности, попут кнеза Павла Карађорђевића (Сергеј Трифуновић), Слободана Јовановића (Воја Брајовић), управника логора Бањица Светозара Вујковића (Борис Исаковић), као и млади Добрица Ћосић (Урош Јовчић).

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)