ГЛУМЧИНА ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА: Циклус филмова у Кинотеци посвећен Белмонду

А. ПОПАДИЋ

19. 10. 2021. у 14:17

ФРАНЦУСКИ институт у Србији и Југословенска кинотека организују смотру филмова чувеног глумца Жан-Пола Белмонда од 21. до 27. октобра 2021. године.

ГЛУМЧИНА ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА: Циклус филмова у Кинотеци посвећен Белмонду

Луди Пјеро,Фото Imdb

Публика ће имати прилику да погледа дванаест остварења великана светског филма који је преминуо у Паризу 6. септембра, у 89. години.

Програм започиње филмом који му је и донео светску славу - "До последњег даха" (1960) Жан-Лика Годара. Био је то Годаров редитељски деби, филм који је прославио и њега и Белмонда. Иако сниман без готовог сценарија, који је Годар дописивао свакодневно, а глумци играли готово без припреме. Али, такав начин рада изнедрио је ремек-дело светске кинематографије које је постало и предводник француског новог таласа.

За Годара, са којим ће глумац сарађивати и касније у филмовима "Жена је жена" и "Луди Пјеро" (оба су на репертоару Кинотеке), Белмондо је био архетипски гангстер и грубијан, луцидан и довитљив. Варијанте ове улоге играће до краја каријере, али није се либио ни романтичних и нежнијих јунака, попут оног у "Две жене" Виторија де Сике.

До последњег даха,Фото Imdb

 

Белмондо је са највећим француским редитељима снимао по неколико филмова. Уз поменутог Годара радио је и са Клодом Шабролом, Лујом Малом, Жан-Пјером Мелвилом, Жаном Бекером... док је екран често делио са својим непријатељем колико и пријатељем - Аленом Делоном.

Имиџ грубијана који се не либи свађа пратио га је и приватно. На снимању филма "Најстарији Фершо" (такође на програму) потукао се са редитељем Мелвилом, после чега су се обојица заклела да више неће сарађивати. Чувена је и његова свађа са Делоном и судски спор око имена на шпици после заједничког филма "Борсалино", када је Белмондо сматрао да је неправедно гурнут у други план.

Жена је жена,Фото Imdb

Био је велики поштовалац спорта. У раној младости професионално се бавио боксом, што је за последицу имало сломљен нос и ожиљке. Тренирао је и фудбал, био голман, а касније се и уписао у историју "најважније споредне ствари на свету" као један од оснивача клуба Пари Сен Жермен.

До 27. октобра у Кинотеци ће бити приказани и филмови "Леон Морин, свештеник", "Човек из Рија", "Модерато кантабиле", "Потказивач", "Доктор Попол", "У лавиринту моћи", "Роберто ла Рока" и "Крадљивац из Париза". Циклус Великани светског филма посвећеног Белмонду затвара "Врели асфалт", још једна крими-прича у којој је блистао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)