ЉУДИ СУ ПРАВО БЛАГО СРБИЈЕ: Ибрахим Кома, француски глумац, о филму "Страхиња Бановић" Стефана Арсенијевића

Ана Попадић

17. 10. 2021. у 07:30

МАДА иза себе има неколико запажених улога, француски глумац Ибрахим Кома (33) највећи успех постигао је захваљујући улози у српском филму "Страхиња Бановић" (међународни наслов As Far аs I Can Walk) Стефана Арсенијевића.

ЉУДИ СУ ПРАВО БЛАГО СРБИЈЕ: Ибрахим Кома, француски глумац, о филму Страхиња Бановић Стефана Арсенијевића

Фестивал у Карловим Варима, Фото Карлове Вари фестивал

Ова драма, инспирисана чувеном епском песмом, са пет награда била је апсолутни победник на Фестивалу у Карловим Варима, проглашена је најбољим филмом, а Кома је освојио Кристални глобус за најбољег глумца.

- Када мислим о томе и док гледам награду испред себе, и даље сам задивљен. Заиста нисам очекивао толики успех. Мада, филм је диван и захвалан сам што сам био део њега.

Награде имају своју вредност, јер показују поштовање других према ономе што радиш и верујем да ће ми отворити нека врата - каже, ексклузивно за "Новости", Ибрахим Кома.

- Током премијере у Карловим Варима могла се осетити та посебна атмосфера, видели смо да су људи дирнути филмом. И сам сам заплакао у једном тренутку, јер сам и ја тада први пут видео комплетан филм, заједно са публиком.

"Страхиња Бановић" ових дана има премијере у Кини, у оквиру званичног такмичарског програма Crouching Tigers Пингјао филм фестивала, видеће га публика у Луксембургу на CinEast фестивалу, а имаће и француску премијеру у Монпељеу. Домаћа публика мораће да се стрпи до јубиларног, 50. Феста, када ће се у Београду поклонити и Ибрахим Кома.

Ненси Менса Офеи и Ибрахим Кома, Фото Карлове Вари фестивал

Глумац открива и како је добио улогу Страхиње, мигранта који почиње нови живот у Србији, док се истовремено бори да сачува љубав своје жене.

- Добио сам позив на аудицију, али тада сам срео само кастинг директора, али не и Стефана Арсенијевића. После неког времена, заборавио сам на то, јер ми глумци смо навикли да нас понекад не зову. Ипак, готово годину дана касније добио сам позив, казали су ми да ме желе у улози Страхиње и ако сам слободан, већ сутрадан, да упознам редитеља. Управо сам се спремао на пут у Аустралију, имао пртљаг спакован, али сам остао због Стефана, и нисам погрешио.

А какав је његов јунак?

- Страхиња је шармантан и насмејан, воли живот и људе, жели да буде фудбалер и добар је у томе. Паметан је и вредан, зна шта треба да ради да би стигао тамо где жели. Прешао је далек пут од Африке, у потрази за бољим животом. Али, то је истовремено љубавна прича. Он воли своји жену, одан јој је и спреман да учини све за њу, али истовремено је млад и жели да ужива у животу. Његова жена је помало у његовој сенци и жели да изабере сопствени пут. Афричка култура намеће мушкарцима правила, много одговорности на које Страхиња није спреман. Његова супруга је много зрелија од њега - објашњава Кома.

На наше питање да ли је упознат са епском песмом "Бановић Страхиња" која је инспирисала Арсенијевића, глумац одговара:

- Када сам добио улогу, провео сам доста времена у припреми. Преводили су ми и анализирали песму. Са Стефаном сам помно разговарао о њој, и као и он верујем да та прича може добро да се прилагоди савременом тренутку, и мигрантској кризи. И ово је прича о љубави и праштању. То двоје иде једно уз друго, јер није права љубав ако не можеш да опростиш, а то је нешто што мој јунак мора да научи.

Детаљ из филма "Страхиња Бановић", Фото Маја Медић

Током припрема за снимање филма, Кома је провео неколико месеци у Београду, а упознао је и велики број избеглица у мигрантском кампу у Крњачи. Ту је сниман велики број сцена, а неки од азиланата овековечени су и у филму.

- Они ретко говоре странцима о свом животу, о изазовима, проблемима. Не желе да их други посматрају искључиво као мигранте, тако да ни ја нисам инсистирао на њиховим животним причама. Наравно, ту и тамо чуо сам понешто, али нисам запиткивао, већ само слушао. Осећао сам њихове емоције док причају, видео тугу у очима, срећу јер су на сигурном, стрепњу пред оним што их чека... Такве ствари се одмах примете и то ми је било важно да пренесем у улогу. Ближи контакт имао сам са Ибрахимом, момком који је Стефану послужио као инспирација за лик Страхиње. С њим сам разговарао о неким мало дубљим темама, о путовању, опасностима и изазовима. Ибрахим је у то време већ неколико година живео у Србији и мислим да још живи ту. Он се више не осећа као мигрант и изузетно је дирнут начином на који Србија брине о избеглицама, за разлику од многих других земаља.

Страхиња у филму говори наш језик, а Ибрахим?

- На српском знам уобичајене ствари, "како си", "добро", "хвала"... Знао сам много више, али прошло је неко време, па сам заборавио. Обновићу кад дођем на премијеру у Београд.

А можда ћу добити још неку понуду из Србије, да не заборавим језик - смешка се наш саговорник.

Осим што је за потребе филма проговорио српски, француски глумац из наше земље носи најлепше утиске.

- Људи су дивни, то је прва ствар коју ми странци приметимо, љубазни су, насмејани, спремни да помогну, да попричају. Људи су, без сумње, највећи квалитет Београда и Србије. А онда је ту и богата историја. Много сам научио о вашој земљи. Обишао сам многобројне музеје, највише ми се свидео онај посвећен Николи Тесли - каже Ибрахим.

Крајем године очекује га још једна велика премијера и велика улога, овога пута на енглеском језику. На каналима BBC и PBS биће приказана серија "Пут око света за 80 дана", у коме игра Паспартуа, оданог слугу Филеаса Фога.

- То је врло амбициозна серија од осам епизода, настала, наравно, по чувеном роману Жила Верна. Ја играм Паспартуа, а Фога тумачи Дејвид Тенант. Верујем да ће се публици допасти серија, јер је веома забавна, а било је забавно и снимати је.

Снимање "Пута око света" трајало је годину дана, на различитим локацијама, а Ибрахим је, као један од главних глумаца, стално био присутан на сету те је због тога одбио неке друге улоге.

- Имам неке планове, углавном за француске пројекте, али без обзира на то што је то моја матична база, имам среће јер истовремено градим и интернационалну каријеру. Желим да упознајем и друге културе, снимам на различитим местима, радим са различитим редитељима... то су неки од главних разлога зашто волим овај посао. Уосталом, глума имитира живот, а живот је баш такав, разнолик и занимљив - каже Ибрахим Кома, што доказује и биографија овог рођеног Парижанина, пореклом из Малија.

- Не одлазим тамо толико често колико бих волео, али се увек радујем тим путовањима. У Малију живи велики број мојих рођака.

Старији брат као узор

ЉУБАВ према камери Ибрахим дели са својим седам година старијим братом Диоком Комом, који већ има завидну глумачку репутацију у Француској.

- Веома је поносан на мене. Он је највише и утицао на моју одлуку да се бавим глумом.

Обојица имамо много обавеза па се нажалост не виђамо толико често, али пратим његов рад, и он мој. Једва чекам да погледа "Страхињу Бановића" и да чујем његово мишљење - каже Ибрахим.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)