ЈЕЗИКУ ЈЕ МОНАШКИ СЛУЖБОВАО: Почиње научно-књижевни скуп у Матици српској посвећен Јовану Дучићу

Ј. СИМИЋ

15. 10. 2021. у 09:50

ПОВОДОМ 150 година од рођења Јована Дучића, у Матици српској, у Новом Саду данас почиње а у понедељак у његовом родном Требињу биће настављен научно-књижевни скуп посвећен књижевности "књаза српске поезије" и дипломате који је током тродеценијске каријере почевши од 1939. године, у својству амбасадора Краљевине Југославије службовао у Софији, Риму, Атини, Мадриду, Женеви, Каиру, Будимпешти, Букурешту и Лисабону.

ЈЕЗИКУ ЈЕ МОНАШКИ СЛУЖБОВАО: Почиње научно-књижевни скуп у Матици српској посвећен Јовану Дучићу

Матица српска у Новом Саду / Фото Н. Карлић

Својеврсне дијалоге са Дучићем данас у Свечаној сали Матице српске, приредиће наши еминентни људи од пера: Јован Делић, Владимир Гвозден, Стеван Тонтић, Ђорђо Сладоје, Иван Негришорац, Мирослав Алексић, Јелена Новаковић, Гордана Ђилас, Јелена Марићевић Балаћ, Благоје Баковић, Зорица Хаџић, Драган Хамовић, Растко Лончар, Милена Кулић, Весна Цидилко, Борис Лазић...

Свечани скуп поздравиће Матичин председник Драган Станић који, за "Новости", истиче да је сасвим разумљиво учешће наше најстарије књижевне, културне и научне институције у обележавању Дучићевог јубилеја.

- Дучић припада највишој категорији највиших наших вредности које морамо непрестано поново читати, тумачити и проналазити често и неке скривене поруке које нам је оставио. У појединим периодима свог живота био је веома близак Матици и изузетно ју је поштовао. У Летопису је објавио многе текстове па и неке песме. Његов преводилачки рад највише је презентован управо у овом Матичином часопису - истиче Станић уз напомену да је Дучић био веома близак са тадашњим уредником Летописа Миланом Савићем који је доцније публиковао писма размењивана са овим писцем.

Песник Благоје Баковић наглашава да је Дучић готово монашки службовао језику српском те неке песме које је он спевао, могу у целости да се односе и на време данашње.

Попут свог пријатеља Шантића, Дучић је у почетку свог песничког стваралаштва био под утицајем Војислава Илића, али доцније је изградио своју лирику по узору на француске парнасовце и симболисте. Стога је у време општег култа према поетској моди са Запада, Дучићева поезија представљала новину и освежење.

ЗАГОНЕТАН ДАТУМ

ТАЧАН датум рођења Јована Дучића до данас није прецизирани. Најчешће се помињу 1871, 1872. и 1874. година. Поуздано се зна да се упокојио 7. априла 1943. у Индијани, а 22. октобра 2000. године његови посмртни остаци пренети су, како је и желео, у његово "вољено Требиње".

- Када већ не можемо да утврдимо тачан датум рођења, можемо чинити оно што нам ваља чинити - тумачити дело једног заиста великог човека - каже Драган Станић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)