ОТАШЕВИЋЕВЕ УБОЈИТЕ МИСЛИ: Уручена награда "Јован Хаџи Костић" за новинску сатиру у оквиру Фестивала “Новости” (ВИДЕО)

Драгана МАТОВИЋ

14. 10. 2021. у 20:05

У ОКВИРУ прославе 68. рођендана, који је обележен низом манифестација, данас у подне у Галерији Клуба РТС, Ђорђу Оташевићу уручена је угледна награда "Јован Хаџи Костић" за новинску сатиру. Посетиоци портала www.novosti.rs пратили су пренос уживо, као и претходне догађаје - отварање изложбе карикатура "Пјер", књижевну трибину "Мешиним путем" и економски панел "Може ли економија да се врати у будућност".

ОТАШЕВИЋЕВЕ УБОЈИТЕ МИСЛИ: Уручена награда Јован Хаџи Костић за новинску сатиру у оквиру Фестивала “Новости” (ВИДЕО)

Фото П. Милошевић`

Славодобитник је своје искрено одушевљење признањем, изразио речима:

- Велика је част добити награду која носи име великог Јована Хаџи Костића који је објавио 60.000 афоризама пишући сваког дана. Имао је малу помоћ српских афористичара који су му стално слали своје афоризме и он је с времена на време понешто од тога убацивао. Међу тим другим афористичарима била је и моја маленкост. Занимљиво је да је у исто време када сам слао афоризме за ТРН то чинио и мој стриц. Тако да се презиме Оташевић неретко појављивало у овој култној рубрици.

Рођени Ужичанин, Оташевић живи у Београду. Докторирао је на филолошким наукама, бави се стандардним српским језиком, лексикологијом, лексикографијом, политичком лингвистиком и наставом српског језика као страног. Више од две деценије ради у Институту за српски језик САНУ, главни уредник је часописа "Синергија", "Лингвистичке актуелности", а власник је издавачке куће "Алма" у којој су објављене веома читане књиге хумора и сатире. Аутор је књига афоризама "Убиство на кредит", "Празнина у славолуку" и "Цвркут пуњених птица", као и књига кратких прича "Како мирише пластично цвеће", "Хроника боље будућности" и "Изабране приче". Заступљен је у више наших и страних антологија, а књиге су му превођене на руски, енглески, македонски, пољски, италијански, румунски, словеначки језик... Добитник је неколико књижевних награда. У његовој занимљивој биографији је забележено и да је свирао оргуље у рок групи.

- Награду смо доделили изузетном ствараоцу, афориситичару, уреднику, издавачу, човеку који је многима од нас помогао. Афирмисао је афористичаре, а његова издања баштинила су сатиру. Оташевић је мој омиљени афористичар по својој духовитости и луцидности - рекао је Бојан Љубеновић, уредник "Трна", члан жирија у коме су били Драган Ускоковић, Слободан Симић, Драгутин Минић Карло и Александар Чотрић.

Жири је одлуку донео без много промишљања, уз чуђење што Оташевић ову награду није добио и раније.

Фото П. Милошевић`

Лауреат је прочитао неколико убојитих афоризама, међу којима су и ови: "Логично је што проститутке зарађују мање од политичара, мање се и курвају"; "Према нама примењују политику штапа и шаргарепе, прво бију штапом, па кад попустимо, онда бију шаргарепом"; "Мора да сам грешком уписан у бирачки списак, па ја ни у кући немам право гласа"; "Њих двоје су колеге по перу, он је писац, она гуска"; "Ко то каже, ко то лаже, Србија је мала. Пробај да је пропутујеш возом"; "Србија ми је мајка, Запад ми није отац, али обавља све брачне дужности"; "Радник у фабрици паштета упао је у машину за млевење меса, а био је добар човек, на леба да га мажеш"; "Србија је лепа и очувана земља чије су границе одређене уставом. Могућ договор"; "Џаба сам купио диплому, код нас се знање мало цени"; "Афоризме о политици пишем у клозету, инспирација само излази"; "Одбранип сам докторску дисертацију. Неки хтео да ми је отме кад сам је купио".

ПРЕТХОДНИ ДОБИТНИЦИ

НАГРАДУ су "Новости" установиле 1997, а списак добитника је импресиван. Међу њима су: Раде Јовановић, Петар Пајић, Бранислав Петровић, Миливоје Глишић, Ранко Гузина, Александар Баљак, Богдан Тирнанић, Радивоје Бојичић, Милован Витезовић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика