МЕЛОДРАМА О ШЕСТ ДАНА ПРЕ ПРВОГ РАТА: Глумица Исидора Грађанин и редитељ Драшко Ђуровић о филму и серији "Залив"

МАРИНА ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

17. 10. 2021. у 15:47

ЛИК Лизе за мене је остварење сна, улога за каквом сам чезнула и коју сам дозивала. Она је отмена жена из енглеског високог друштва која плени својом појавом. У почетку је мистерија, а касније се открива њен прави карактер, као и оно шта се дешавало с њом у прошлости - овако млада глумица Исидора Грађанин, за "ТВ новости", описује главну улогу коју тумачи у новом филму, "Залив", редитеља Драшка Ђуровића, по којем ће бити снимљена и четвороделна мини-серија.

МЕЛОДРАМА О ШЕСТ ДАНА ПРЕ ПРВОГ РАТА: Глумица Исидора Грађанин и редитељ Драшко Ђуровић о филму и серији Залив

Фото Урош Марјановић/Промо

Први део завршен је крајем септембра, а наставак снимања следи почетком идуће године. Продуцент је Montenegro Max Film из Подгорице, а копродуценти "Октобар филм" из Београда и Relativе Pictures из Сарајева. Осим Филмског центра Црне Горе и Телевизије Црне Горе и Филмски центар Србије и Аудиовизуелни центар БиХ доделили су средства филму, јер је огроман део глумачке и техничке екипе управо из ових држава. Ова мелодрама, која говори о шест дана пре почетка Првог светског рата, снимаће се у бајковитом пејзажу Котора, Пераста, Тивта и Херцег Новог, открива за "ТВ новости" редитељ Драшко Ђуровић.

- Бокин залив је као кратер око којег су црне планине које се сливају у море. Људи пролазе са својим судбинама, страстима и несрећама - море остаје. Филм говори о доласку апокалипсе у један идилични, спокојни пејзаж, какав је Бококоторски залив. О последњој ноћи старих љубавника у Заливу, о женама помораца које су чекале своје капетане да се врате с мора.... Ово ће бити један добро дизајниран женски филм, набијен емоцијама, модеран, помало старински, меланхоличан, пун асоцијација на данашњу цивилизацију, која спремно чека нову апокалипсу - поручује Ђуровић, додајући да кастинг још није завршен, али да се у глумачкој екипи већ налазе холивудске звезде Мариза Беренсон и Мајкл Медсен. - Играју и црногорски глумци Сања Поповић, Јелена Ракочевић, Данило Бабовић, Данило Челебић, затим, Милица Милша, Емир Хаџихафизбеговић, Милан Штрљић... Ангажоваћемо и највећу мушку звезду из Словеније, али још нисмо потписали уговор са продуцентом. Са младом глумачком звездом из Србије Исидором Грађанин, већ смо снимили неке тешке сцене.

* Гледали смо вас као Сашку Чичановић у "Јунацима нашег доба", тужитељку Тању у "Убицама мог оца", руску грофицу Катарину Милорадовић у теленовели "Црвени месец", а крајем септембра нашли сте се у међународној глумачкој екипи, заједно са холивудском звездом Маризом Беренсон.

- Мариза и ја смо, једине учествовале у снимању првог дела филма. Међутим, нисмо делиле кадар јер су наше приче тематски раздвојене. Упознале смо се и провеле неке лепе тренутке у дружењу са целом екипом. Она је права дама, елегантна госпођа, која и данас привлачи пажњу својом појавом. Веома је интересантно слушати је и драго ми је што сам имала прилику да је упознам.

* У "Заливу", као и у "Црвеном месецу", тумачите лик из епохе. Да ли вам такве улоге више леже?

- Највише волим да играм ликове из епохе. Због таквих прича сам и заволела глуму. У себи одувек осећам неку меланхолију која ме вуче ка истраживању давних времена, где је све некако представљено романтичније него што је данас. То је вероватно због протока времена, па је природно да нам изгледа лепше, него што је то заиста био случај. Чезнем за причама које имају тежину и носе јаке емоције и могу да дирну гледаоце. Мислим да ће такав бити и "Залив" и да ће га тако доживети и публика.

* Како изгледа сарадња са редитељем Драшком Ђуровићем?

- Драшко је изузетан човек, духовит и непосредан. Брзо смо се разумели. Када разговарамо ,дотакнемо се безброј различитих тема. Он је редитељ који не прави неприродну дистанцу са глумцима и тачно зна шта жели од њих и како да им то предочи. Врло брзо смо пронашли заједнички језик у грађењу мог лика.

Фото Урош Марјановић/Промо

* Да ли вам је било тешко да глумите на дијалекту?

- Тек ме чека озбиљан рад са лектором на дијалекту за наставак снимања. Снимали смо на прелепом имању на самој обали, поред Петровца. Та енергија места, имање и поглед који се одатле пружа су неописиви! Срећна сам што сам имала прилику да будем ту и да ту радим. Време нас је послужило, тако да сам максимално искористила боравак на мору. Купала сам се сваки дан, чак и по пљуску, јер мору нисам могла да одолим. Иначе, највећа жеља ми је да живим на мору, где се заиста осећам најсрећније и најиспуњеније.

* Крајем године ћемо вас гледати у другом наставку серије "Јунаци нашег доба", у којој играте једну од главних улога. Шта чека вашу Сашку Чичановић у новим епизодама?

- Она сазрева и од бунтовне девојке која не зна шта хоће, ни шта може да постигне, постаје озбиљна млада жена са јасним ставовима и моралним и етичким начелима. Пошто има природан дар за бављење правом, врло страствено се бори за угрожене. Поред тога, сјајан је мотиватор и покреће друге да делају, што раније није умела, већ се давила у лажима и изговорима.

* Сашка се разликује од улога заводница у којима вас редитељи углавном виде, попут тужитељке Тање у "Убицама мог оца", чија се пета сезона очекује око Нове године. Како би изгледала рола по вашој мери?

- Волела бих да добијем улогу за коју је потребна већа физичка трансформација. Увек се радујем када треба да дочарам разне карактере. Сваки човек је микрокосмос и носи у себи огромно богатство особина, изграђених навика, несигурности, мотива, жеља, страсти... Људско биће је толико неистражено, а толико комплексно и интересантно да је заиста чаробно бавити се послом у коме мораш потпуно разумети другу особу, а некад ни сами себе не разумемо.

* Да ли сте овако замишљали своју каријеру? Имате ли понуде за нове пројекте?

- Док сам студирала, надала сам се да ћу имати посла када дипломирам. И, заиста сам од краја студија до сада имала континуиран професионални развој и захвална сам на томе. Глума ме испуњава, даје ми енергију и вољу. Срећна сам што радим оно што волим. Већ припремам неколико нових улога и чека ме још интересантних пројеката.

АНГАЖОВАНА ЕКИПА ВРХУНСКИХ ПРОФЕСИОНАЛАЦА

КАДА је 2019. године написао прву верзију сценарија за филм "Залив", редитељ Драшко Ђуровић планирао је договор са продуцентом у Риму, али му је корона успорила планове. Време изолације је искористио да контактира са продуцентима из региона и да аплицира на конкурсима.

- Сценариста је Горан Гоцић, добитник НИН-ове награде за роман "Таи", директор фотографије Радан Поповић ("Како је пропао рокенрол", "Црни бомбардер", серије "Тајкун", "Беса 2") који живи и ради у Холивуду, а сниматељ тона Неша Вукадиновић. Све су то професионалци са којима сам радио, а с некима, још од студирања на ФДУ планирам да радим. Онда је Горан Гоцић, као литерални стручњак за романтику и љубав, написао још једну верзију сценарија и то је било то - каже Драшко Ђуровић.

Фото Урош Марјановић/Промо

ХОЛИВУДСКЕ ЗВЕЗДЕ МАРИЗА БЕРЕНСОН И МАЈКЛ МЕДСЕН

РЕДИТЕЉ Драшко Ђуровић нам је открио које ће улоге тумачити Мајкл Медсен и Мариза Беренсон у филму и серији "Залив".

- Мајкл Медсен је у Црној Гори већ домаћи и играће нешто нетипично за њега. Он је велики таленат, чини ми се неискоришћен, и ово ће бити изазов за њега. О Маризи Беренсон (филмови "Кабаре", "Смрт у Венецији" и "Бери Линдон") све је речено. После Кјубрика, Висконтија и Клинта Иствуда била ми је част да радим са њом. Редитељски его ми је испуњен.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)