СТИХОВИ УЗ ГУСЛЕ: Књижевно вече и изложба посвећени Матији Бећковићу у Краљеву (ФОТО)

Г. Ћ.

06. 10. 2021. у 21:21

КАО пратећи програм тродневног „Жичког сабора библиотекара 2021“ који се до 8. октобра одржава у Краљеву и Врњачкој Бањи, вечерас је у свечаној сали краљевачке Градске управе одржано књижевно вече посвећено академику Матији Бећковићу, једном од највећих српских песника.

СТИХОВИ УЗ ГУСЛЕ: Књижевно вече и изложба посвећени Матији Бећковићу у Краљеву (ФОТО)

Фото: Г. Шљивић

Уз делимично поштовање епидемиолошких мера, свечана сала била је очекивано тесна да прими све заинтерсоване Краљевчане, велике поштоваоце Бећковићевог лика и дела који је овом приликом, не скривајући емоције, сам казивао своје одабране стихове.

Истовремено, уз пригодан програм отворена је изложба под називом „Матија“ чији је аутор Драгана Типсаревић, дугогодишња директорка краљевачке библиотеке. На укупно 31 паноу изложба хронолошки обухвата живот и обимно књижевно стваралаштво нашег уваженог академика кроз фотографије, документа, његове песме, прозне текстове, рукописе, обраћања, записе и цитате.

Осим ауторке, у програму је учествовао и познати народни гуслар Радован Пековић из Краљева који је уз гусле интерпретирао Бећковићеве стихове.

ЗАПРАТИТЕ НПОРАТЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)