КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Смели приповедач

Слађана Илић

28. 09. 2021. у 15:31

И У НОВОМ роману "Невреме" Крста Поповски остаје у оквирима своје, препознатљиве и самосвојне поетике коју одликују преплитање реалистичног и фантастичног, иронија, пародија, духовитост и увек изневеравање очекивања читалаца.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Смели приповедач

Слађана Илић

Оквир приче у "Невремену" је реалистичан. Наизглед, делује да би то могла бити прича из комшилука. Главни јунак је Данило који је живео с родитељима у породичном стану, онда му је умро отац, касније и мајка. Сада живи сам, настоји да се, колико уме, брине о себи, што му не иде најбоље у тако савременом свету у ком је пушење забрањено чак и на улици, чак и у становима, где се виталност поретка заснива на дисциплини, тј. на пријављивању комшија за све и свашта. У тој атмосфери, која има све симптоме либералног капитализма и поштовања начела Европске уније, апотекарка Љиљана, девојка из провинције, из јужне Србије, мерка ниског, дежмекастог Данила кога из милоште у себи зове Данко, са идејом да се за њега уда и да коначно не живи по предграђима, у изнајмљеним прчварницама, већ као госпођа жена, у граду, у згради, на другом спрату, што би јој изузетно значило јер се много плаши лифта.

Ипак, ту уобичајену причу, логичну и често виђану, усложњава неколико чињеница. Наиме, Данило није баш сасвим обичан тип. Осим што у његовом развојно-образовном путу није ишло ништа како је мама замислила, јер је мењао четири факултета, али би сваки брзо напуштао, он има једно чудно, несвакидашње умеће предвиђање метеоролошких прилика.

То умеће га је препоручило да, иако средњошколац, ради у ратном штабу, у Врховној команди.

На том месту отвара се још један ток ове, заправо урнебесне приче који је изразито ироничан и пародичан, а тиче се, наравно, организације војске, ратних дејстава и односа према непријатељу којег је потребно на све могуће начине надмудрити, предухитрити и неутралисати. Ту до изражаја долази Данко, зато што се специјални рат који траје, у ствари заснива на уништавању усева.

Због свог пророчког дара, који није нужно у вези с познавањем физике и метеорологије, Данко је главна звезда. Без њега се у рату готово не може. То ствара различите врсте суревњивости и анимозитета сабораца према њему, а ређе правих симпатија. Такво стање ствари повод је да нам приповедач представи неколико војних лица, њихове потребе и обичаје. То чини изузетно сугестивно портретишући Команданта, као и јунака амблематичног имена - пуковника Стевана Самарског Првовенчаног чији је још један надимак, најмање из два разлога и - Њиштало.

Командант је, разуме се, врло транспарентан, најгласнији, њему самом се чини и најпаметнији, и осим што се подразумева да стално наређује, има потребу да сексуално општи са женама својих колега, између осталих и са женом пуковника Самарског Њиштала.

Фото Промо

Ту сложену ситуацију додатно усложњава чињеница - да се наведени догађаји одвијају у различитим временским одсецима - тј. да се преклапају или укрштају слике из прошлости, садашњости и будућности и да све оне, осим што повремено уносе конфузију међу јунаке и њихове односе, утичу и на њихове емоције. У једном од временских одсека, Данко је већ ожењен апотекарком Љиљаном, али чињенице из прошлости које се на особит начин враћају - Данкова мајка која је волела мушкарце, која је Данка заправо подметнула мушкарцу који никада није сазнао да није Данков отац, чине га несигурним и љубоморним, што драматизује његов брачни живот и отежава функционисање међу војним заповедницима који своју потенцију - свих врста - никако не доводе у питање и уколико је она случајно спорна, то компензују на различите, не баш достојне начине. У том току роман се одликује урнебесним хумором који разгаљује.

Како се главни, заправо хиперсензитивни јунак сналази у том свету, зашто његова и Љиљанина љубав нема срећан крај, читалац ће сазнати уколико се безрезервно препусти бравурозним преласцима из света у свет, из једног у друго време, кроз које га води смели приповедач. Све то омогућио је Крста Поповски, писац особеног сензибилитета и стваралачког поступка који би на нашој књижевној мапи морао бити видљивији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)