СЛИКЕ И ЦРТЕЖИ ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ БИРО: Изложба 90 радова 47 аутора отворена у Модерној галерији Ваљево

Б. ПУЗОВИЋ

27. 09. 2021. у 17:10

ИЗЛОЖБА "Из колекције породице Биро: слике и цртежи", која обухвата дела савремене српске уметности друге половине 20. и првих деценија 21. века, отворена је у Модерној галерији у Ваљеву.

СЛИКЕ И ЦРТЕЖИ ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ БИРО: Изложба 90 радова 47 аутора отворена у Модерној галерији Ваљево

Фото Б. Пузовић

Изложено је више од 90 радова 47 аутора, насталих од 1965. до 2020. године, чији је заједнички именитељ појам фигурација.

Збирка породице Биро профилисана је уметничким делима која почивају на концептима које теоретичари и ликовни критичари описују терминима фантистични реализам, или фантастично. Те одреднице, колекцију су учиниле блиском излагачком програму Модерне галерије Ваљево.

- Колекција Бироа афирмише и подсећа на оно што је говорио Шејка, да слика мора бити предмет драгоцен како за оног ко је слика, тако и за оног ко је посматра - рекао је на отварању изложбе ликовни критичар Драган Јовановић Данилов. - Звонимир Биро је колекцији утиснуо печат своје личности, неке своје колекционарске осетљивости и отуда његове слике имају пуно да кажу нашим срцима. У овој збирци налазе се изузетна дела савремене уметности, највећу вредност ове колекције видим у њеној разноврсности и привржености фантастичном.

Изложена су дела уметника међу којима су Љуба Поповић, Владимир Величковић, Милош Шобајић, Милован Видак, Синиша Вуковић, Милић Станковић, Оља Ивањицки, Бранко Миљуш, Жељко Ђуровић, Михаило Ђоковић Тикало, Љубодраг Јанковић Јале, Коста Бунушевац, Васа Доловачки, Владимир Дуњић, Милан Туцовић...

- Ту колекцију чинила су током набавке дела искључиво живих сликара фигурације, која је уз консултације одабрао оснивач збирке Звонимир Биро - истиче Дејан Ђорић у уводу каталога изложбе. - Карактер збирке је музејски, јер поседује нека од најбољих, а често и најбоља дела наших сликара на размеђи два века. Општи тон збирке је свечан и одаје велико поштовање власника према уметности.

КОЛЕКЦИОНАРИ

ЗВОНИМИР Биро рођен је 1952. године у Земуну, а колекционарством се деценијама бави са супругом Добрилом. Љубав према уметничким сликама носи из младости. Завршио је Графичку школу "Милић Ракић" на Новом Београду, стручно знање стекао радећи у графичким и фирмама за производњу папира у Западној Немачкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)