ЗАВРШЕН МЕђУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ: Најбоља представа "Успавана лепотица" ДРАК Театра из чешког града Храдец Кралове

Д. Б. М.

25. 09. 2021. у 16:17

СВЕЧАНОМ церемонијом затварања и проглашењем добитника награда у Дечјем позоришту Суботица, затворен је 28. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица.

ЗАВРШЕН МЕђУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ: Најбоља представа Успавана лепотица ДРАК Театра из чешког града Храдец Кралове

Дејан Вуковић

Жири у саставу Јован Царан (председник), Људмила Константинова Хенсе и Сандрин Граталуп, Гран При Фестивала за најбољу представу у целини доделио је представи "Успавана лепотица" ДРАК Театра из чешког града Храдец Кралове. Ова продукција чувене бајке надовезује се на психоаналитичко тумачење америчког психолога Бруна Беттелхеима, који причу о "Успаваној лепотици" идентификује као параболу иницијације и женског одрастања. Уочава симболику крви, односно црвене боје, мотив високе куле са спиралним степеништем и друге психоаналитичке теме. Представа посебну пажњу посвећује тим мотивима, па је извођење привлачно и одраслој публици, али је разумљива и најмлађим гледаоцима."Успавана лепотица" изведена је последњег фестивалског дана на Сцени "Јадран" Народног позоришта.

Награда за најбољу режију додељена је Јакубу Максимову, за режију представе "Бамби" у извођењу Позоришта за децу Крагујевац. Награда за најбољу сценографију припала је Свили Величковој за сценографију представе "Оз" у извођењу Луткарског позоришта Вашкакаш из Ђера у Мађарској.
Лазар Новков добитник је награда за најбољу оригиналну музику у представи "Бамби", у извођењу Позоришта за децу Крагујевац.
Награда за најбоље естетско и технолошко решење лутака додељено је Младену Болфеку за креацију лутака у представи "На трагу" у извођењу Градског казалишта Зорин дом Карловац из Хрватске.
Пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство додељени су: Сигију Херолду за улогу црвеног краља у представи "Три краља" у извођењу немачког Позоришта Груене Соссе из Франкфурта; Милошу Миловановићу за улогу Бамбија у представи "Бамби" у извођењу Позоришта за децу Крагујевац; Розлији Гергелy за улогу Дорке у представи "Оз" у извођењу Луткарског позоришта Вашкакаш из Ђера у Мађарској; Јану Попелу за улогу зле виле у представи "Успавана лепотица" у извођењу ДРАК Театра из Храдец Кралова у Чешкој; Рони Левел Марсланд за улогу Гулија у представи "Гули" у извођењу израелског Галилејског мултикултурног позоришта.
Специјална награда за оригиналност и фантазију додељена је представи "Аеро" у извођењу позоришта Одиво из Словачке.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКАНДАЛ НА РОЛАН ГАРОСУ! Зверев болује од неизлечиве болести, а у Паризу му забранили да прими терапију