ИВАНУ ИКИЋУ ДРУГИ ГРАН-ПРИ У ЛЕСКОВЦУ: „Нечиста крв – грех предака“ и Стефан Арсенијевић затворили 14. LIFFE (ФОТО)

И. МИТИЋ

22. 09. 2021. у 00:36

ПРВУ награду 14. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(LIFFE), која носи име прослављеног редитеља Живојина Жике Павловића, добио је Иван Икић за филм „Оаза“.

ИВАНУ ИКИЋУ ДРУГИ ГРАН-ПРИ У ЛЕСКОВЦУ: „Нечиста крв – грех предака“ и Стефан Арсенијевић затворили 14. LIFFE (ФОТО)

Фото. И. Митић

Другонаграђени редитељ је Данило Шербеџија за режију филма „Тереза 37“, док је трећа награда припала Антоанети Аламат Кусијановић за њен дебитански филм „Мурина“, који је у Лесковцу доживео своју српску премијеру.

- Ово је мој други Гран-при „Живојин Жика Павловић“ и необична ми је част због тога. Желим да се захвалим свим људима који су били на филму и посебно хвала вама који долазите на фестивал и гледате филмове – рекао је Икић који је и пре шест година, филмом „Варвари“, тријумфовао на лесковачком фестивалу.

Жири LIFFE, који су ове године чинили редитељи Горан Марковић и Клемен Дворник као и глумац Марко Јанкетић, једногласно је одлучио и да Лани Барић додели награду за најбољу женску улогу у филму „Тереза 37“, док је Санди Павлин, ролом у филму „Сан Ремо“ Мирослава Мандића, лауреат награде за најбољу мушку улогу. Специјалну награду добио је Срђан Драгојевић за филм „Небеса“, који је претпремијером отворио овогодишњи фестивал, док ће пред домаћом и биоскопском публиком региона бити од новембра.

Публика је ове године у главном такмичарском програму имала прилику да види 11 најзначајнијих играних филмова насталих између два издања фестивала у свим земаљама бивше Југославије. На програму је, у селекцији редитеља Бојана Вулетића, био и пулски победник - „Плави цвијет“ Зринка Огресте, „Жив човек“ Олега Новковића, потом филм „Застој“ у режији Винка Модерндорфера, „Чисто људски“ Игора Иванова и „Табија“ Игора Дрљаче, док је фестивал затворио филм Милутина Петровића „Нечиста крв – грех предака“.

Далибор Матанић награђен је за режију филма „Зора“, за који је речено да може да буде путоказ будућим ауторима чија ће се дела наћи у новоуведеној селекцији под називом „Дивљи филм“.

У селекцији „Студентки филм“ фестивал додељује признања са именом чувеног професора Радомира Баје Шарановића. Првонаграђена је Исидора Ратковић, са академије у Сарајеву, за филм „Зашто не заплешете“. Друга награда припала је Матији Лукачу из Београда и његовом филму „Полица 21“, док је трећа награда отишла у Црну Гору и то Николи Вучинићу за режију филма „Велика достигнућа“.

ПОВЕЗУЈЕ АУТОРЕ РЕГИОНА

LIFFE је једини фестивал филмске режије у региону и његов циљ је повезивање регионалних кинематографија и њихово умрежавање ради превазилажења изазова ауторства у седмој уметности. Фестивал организује Лесковачки културни центар уз покровитељство града домаћина, Министарства културе и Филмског центра Србије. На отварању се по традицији уручује и награда „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. Овогодишњи добитник је редитељ, сценариста и драмски писац Горан Марковић.

Част да затвори фестивал припала је Стефану Арсенијевићу који је и у Лесковцу примао честитке љубитеља филма, јер је недавно у Карловим Варима остварио један од најзначајнијих успеха за нашу кинематографију последњих година. Његов филм „Страхиња Бановић“ освојио је на том престижном фестивалу чак пет награда.

- Долазим у Лесковац од самог почетка и велико ми је задовољство да гледам како овај фестивал стално расте и како је постао једно заиста значајно место сусретања публике са редитељима из региона. Одржати фестивал, упркос глобалној пандемији, је велики успех који нам је показао колико нам недостаје колективно искуство гледања филма и сусретања. Видимо се следеће године у Лесковцу – поручио је Арсенијевић на свечаности непосредно након што су угашена светла „кино-пројектора“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)