СТРАШИЛА БЕЗ ПОСЛА: Редитељ Филип Кен развија надреалну визију "еколошке револуције"

В. Стугар

18. 09. 2021. у 14:40

У ФОКУСУ овогодишњег БИТЕФ издања еколошка проблематика нашла се и у синоћној и вечерашњој представи: пред публиком Театра на брду изведени су "Климатски плесови" кореографкиње чилеанско-мексичког порекла Аманде Пиње, а сада ће се две вечери заредом пред публиком наћи представа "Фарм фатале" редитеља Филипа Кена (француско-немачка копродукција Виваријум студија из Париза и Минхнер камершпиле из Минхена) у Позоришту на Теразијама.

СТРАШИЛА БЕЗ ПОСЛА: Редитељ Филип Кен развија надреалну визију еколошке револуције

Фото Martin Argyroglo

Наш фестивал угостиће први пут једног од водећих француских и светских редитеља средње генерације, Филипа Кена, с представом која је настала у копродукцији редитељеве компаније из Париза и познатог Камершпилеа из Минхена. Како се најављује, у специфичном, за њега препознатљивом визуелном оквиру и иронијском дискурсу, Кен развија надреалну визију "еколошке револуције" коју покрећу незапослена страшила: она су остала без посла из различитих разлога, између осталог, због уништавања градских башта и удара корпорација на самосталне пољопривреднике. Крај је отворен, јер остаје упитаност да ли је ова представа аутентични позив на "еколошку револуцију", или иронични коментар о њеној илузорности, јаловости.

Претходна представа "Климатски плесови" посвета је планинском крају из ког је мајка кореографкиње Аманда Пиње, а чији су екосистеми угрожени пројектима мултинационалних компанија.

Фото Martin Argyroglo

- У сценском погледу, реч је о визуелно-атмосферској инсталацији која симболички асоцира на планински крајолик, али који је жив, дише, креће се. То се све дочарава постепеним, спорим и стилизованим кретањем, те издвајањем кореографисаних тела из дотичног визуелног окружења, а што има наглашени ритуални карактер. Исти карактер има и завршни плес који као да пружа метакоментар: савременом западном цивилизацијом није угрожена само исконска природа већ и древне културе - речи су селектора Ивана Меденице.

ИЗОСТАО ОСТЕРМАЈЕР

ПРЕДСТАВА "Фарм фатале" неочекивано је добила репризно издање зато што се, због актуелне епидемиолошке ситуације, с Битефа изостао берлински театар Шаубине, с Ибзеновим "Непријатељем народа" у режији Томаса Остермајера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)