ХВАЛА ВАМ ЗА СРЕЋНО ДЕТИЊСТВО! У Београду у 84. години преминуо Миња Субота, Легендарни композитор, аутор "музичког тобогана"

Ана Попадић

17. 09. 2021. у 23:01

УМРО је Миња Субота, водитељ, композитор, певач, ТВ аутор и велики пријатељ деце коју је пуних 19 година уз ове стихове дочекивао у недељно јутро у легендарном "Музичком тобогану".

ХВАЛА ВАМ ЗА СРЕЋНО ДЕТИЊСТВО! У Београду у 84. години преминуо Миња Субота, Легендарни композитор, аутор музичког тобогана

Фото: Новости архива/Предраг Митић

Вест о његовој смрти у 84. години потресла је јуче све оне који су диљем бивше Југославије одрастали уз овај забавни шоу, бодрили другаре, једва чекали да виде који славни гост ће запевати "Хит тобогана" и са стрепњом ишчекивали оно чувено бодовање: "Пет Бамбија за..."

Ненадмашни шарм Миње Суботе, "боцкање" са директором оркестра Јованом Јоцом Адамовим, дечје плесне нумере, занимљива квиз питања, гостовање песника и популарних певача, попут Здравка Чолића, Оливера Драгојевића, Ђорђа Балашевића, Боре Ђорђевића, али и оних који су ту почели (Наташа Беквалац, Леонтина, сестре Ковач...) и, наравно, такмичење школа учинили су од "Музичког тобогана" емисију рекордне гледаности, али, што је много важније, емисију која је била украс за многа детињства.

Фото: Фејсбук/Muzicki vremeplov

- Толике године смо провели скупа радећи за добро деце, трудећи се да им улепшамо свет. Увек је то било - Миња, Јоца, Пера - као нека дечја игра речима. И не само "Тобоган", него више наших сусрета на музичким свечаностима широм ове наше земље - тужним речима, за "Новости", говори Перо Зубац, песник, уредник "Тобогана", пријатељ и сарадник преминулог уметника. - Све нас је мање, већ добијамо награде које носе имена наших пријатеља. Први добитник награде "Раша Попов" био сам ја, а други, прошле године, Миња Субота. Спојила нас је тако и та дивна сенка небеска Раше Попова.

Рођен у Сарајеву 8. новембра 1938, Миња Субота је основну школу и гимназију завршио у Београду, а упоредо похађао нижу и средњу музичку школу "Станковић". Иако је по образовању дипломирани инжењер електротехнике, постао је једно од најпопуларнијих ТВ лица бивше Југославије, а највећи део живота посветио је музици и деци.

Још као студент, уз ансамбл свог брата Саше Суботе, снимио је прве композиције за Музичку продукцију Радио Београда. На програму Радио Београда добио је и први водитељски ангажман - емисију "Суботом са вама". Уследио је позив да са Мићом Орловићем и Ђузом Стојиљковићем води први квиз на Телевизији Београд. Био је сценариста и један од оснивача највећег путујућег фестивала у некадашњој Југославији "Песме лета".

Фото: Град Кикинда

Миња је одлично функционисао у тандему, па су тако остале ненадмашне шале које је размењивао са Милованом Илићем Минимаксом у забавном серијалу "Од главе до пете" (1974), а потом сарадња са Дуњом Ланго и Мићом Орловићем и у данас непревазиђеним "Играма без граница". Уследила је једнако чувена "Жељотека" коју је неколико година водио паралелно са "Музичким тобоганом". Са Жарком Данчуом, Лидијом Кодрич и Далиборком Стојшић био је део популарне групе "Оне и они".

Али, држећи се мотоа једне своје емисије "Дете је човек важан", за Мињу су најважнија публика била и остала - деца!

- Она ме инспиришу. Схватио сам то још давних дана. Деца од нас траже осмех, а ја сам увек био вољан да им га поклоним - казао нам је једном приликом Миња Субота.

Дубоко је веровао да "нема света ни планете где не може стићи дете", како каже (не)званична дечја химна "Деца су украс света", коју је компоновао на стихове Љубивоја Ршумовића. Сарађивао је са бројним песницима, осим Ршума и са Добрицом Ерићем, Пером Зупцем, Момчилом Тешићем, Мирославом Антићем... Песник је давао стихове, Миња музику, а резултат су ремек-дела дечјег стваралаштва. "Ишли смо у Африку", "Телефонијада", "Рекао сам брези и тополи", "Разболе се лисица", "Плави чуперак"... обавезна су "азбука" родитеља свих генерација који их са децом и Мињом певају углас.

Вишеструко надарени Субота дубоко је био посвећен и својој другој љубави - фотографији. Али, чак и ту је остао веран најмлађима, па се и са његових слика смеше дечја лица. Добитник је и награда за фотографију, а изузетно је хваљена била његова изложба "Деца су украс света".

- Ни ја дуго нисам знао да се Миња бави фотографисањем. То је један од одговора на питање у стиховима које сам пронашао у неким својим дневницима, где сам играјући се Мињиним презименом записао: "И данас у мени једно питање тиња. Чиме се суботом бави мој друг Миња?" - казао је на отварању његов пријатељ и сарадник Љубивоје Ршумовић.

Добитник је најугледнијих државних признања, носилац "националне пензије", награда за животно дело "Мали принц", "Змајеве награде", "Златни беочуг" и "Витез", захвалнице УНИЦЕФ-а за изузетан допринос у корист деце света... Освајао је бројна признања за своје песме и композиције, али и за изложбе фотографија.

Био је страсни колекционар фото-апарата (имао их је око 140), а у својој збирци чувао је и камере и микрофоне. Волео је тенис, а по сведочењу оних које је редовно побеђивао на терену, и у томе је био врхунски. Са великом тугом пре три године на вечни починак испратио је своју дугогодишњу животну сапутницу Бранку, са којом има сина Милоша.

Аутор је књига "Како смо забављали Тита", "Музичке приче из наше боље прошлости"...

Без Миње Суботе више нема "Музичког тобогана", али остаје нам онај "Слон лепотан Дондолан" да певушимо својој деци као што су нама певали. Хвала што сте нам улепшали детињство!

Сахрана Миње Суботе је у понедељак, у 14 сати, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Миња ће по речима Горна Весића добити и своју улицу у Београду.

УВЕК РАСПОЛОЖЕН И МЛАДОЛИК

ОТИШАО је још један драг и добар човек, Миња Субота. Придружио се своме великом пријатељу Ђорђу Марјановићу. Једино је Миња успевао да наговори Ђорђа да настави да пева. Са увек расположеним и младоликим Мињом сам сарађивао у више "Музичких тобогана", засигурно једној од најбољих и наједукативнијих емисија за најмлађе коју је овај добри човек осмислио и водио - каже Бора Ђорђевић.

КОМПОЗИТОР ЈОВАН АДАМОВ О СВОМ ПРИЈАТЕЉУ

ТУЖАН сам, потресен, погодила ме вест о смрти пријатеља с којим другујем више од пола века и сада ми кроз главу пролази филм о нашој сарадњи, згодама и незгодама, породичном дружењу... - каже Јован Адамов, Новосађанин, чувени композитор, музичар и диригент забавне музике, продуцент, који је са Мињом Суботом сарађивао још од седамдесетих година прошлог века. - Када се пре неколико дана Миња није јавио на телефонски позив, зачудио сам се, с обзиром на то да смо се чули бар два, три пута недељно. На интернету сам прочитао да је у болници и забринуо сам се. Знате, он се није стандардно понашао, јер, рецимо, никад нисмо разговарали о лековима. Чекале су нас заједничке обавезе, почетком октобра фестивали у Срему, које је требало да води, али... Наводно је било за очекивати лоше вести, међутим, када ти је неко драг, све је неочекивано и изненада.

Миња и Јоца су били нераздвојни пријатељи, пет деценија, још од када су кренули са легендарним "Музичким тобоганом".

- Тобоган је трајао 19 година, били смо спремни за 20. серијал, али су у марту 1999. пале бомбе. Обновили смо за РТС, да видимо шта и како даље, али није се десило. Ипак, "Тобоган" је ушао у уџбенике Учитељске академије као јединствени пример забавно-едукативне емисије. Направили смо праву ствар.

Последњи заједнички пројекат Јоце и Миње био је дечји фестивал у Брчком, а договорили су се да коначно ураде ЦД на којем ће Миња да пева Јоцине песме.

- Постоје неки стари снимци када пева моје песме, ту и тамо, али никад нисмо урадили издање, а желели смо. Музичке матрице су спремљене, али је летос жега била и оставили смо да у његовој викендици на Ремети, снимимо уз карловачко вино, на јесен. Али, ето, није нам се дало. С. Б.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)