ОРДЕН КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ ВЛАДИСЛАВУ БАЈЦУ: За развој културних односа између наших земаља

Д. Б. М.

13. 09. 2021. у 21:55

НЕДАВНО је у резиденцији норвешког амбасадора издавачу и писцу Владиславу Бајцу уручен Орден за заслуге у рангу заповедника Краљевине Норвешке.

ОРДЕН КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ ВЛАДИСЛАВУ БАЈЦУ: За развој културних односа између наших земаља

Фото Танјуг

Бајца је одликовао норвешки краљ Харалд за развој културних односа између Норвешке и Србије. Орден и Повељу су му уручили амбасадор Јорн Еуген Јелстад и супруга Трине Дитлевсен.

У образложењу се каже да се орден додељује за промоцију норвешке књижевности у Србији. Бајац је као оснивач и први човек издавачке куће "Геопоетика" више од четврт века здушно са својим сарадницима радио на пионирском откривању десетина норвешких аутора и њихових дела у Србији, Југославији, па и на Балкану, почев од Јустејна Гордера, Ерленда Луа, Пера Петешуна, Лин Улман, Нине Лике , али и класика попут Хенрика Ибзена.

Бајац је и као књижевник учествовао у развоју сарадње Норвешког и Српског ПЕН-а, био гост норвешких издавача иучесник светских конгреса ПЕН-а у Норвешкој.

Додели су присуствовали амбасадори скандинавских и других земаља, бивша амбасадорка Србије у Норвешкој Вида Огњеновић, професори и преводиоци са одсека Скандинавистике Београдског Филолошког факултета, као и многи други гости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)