ЗАВЕСУ ЋЕ ПОДИЋИ БЕЛГИЈСКИ "ТРАГОВИ": Све спремно за отварање 54. и 55. Битефа у Београду

Вукица Стругар

12. 09. 2021. у 12:30

СВЕЧАНО отварање 54. и 55. Битефа биће на сцени Југословенског драмског позоришта 15. септембра са представом "Трагови" (белгијске трупе "Ултима вес").

ЗАВЕСУ ЋЕ ПОДИЋИ БЕЛГИЈСКИ ТРАГОВИ: Све спремно за отварање 54. и 55. Битефа у Београду

Фото Танјуг

У овој по свему необичној години, претходиће му чак два дана Пролога: фестивалска премијера остварења Living room немачког редитеља Ерсана Мондага у извођењу Београдског драмског 13. септембра, док ће дан касније на истој сцени бити одигран и већ виђен "Цемент Београд" Себастијана Хорвата.

- Дан Пролога нас уводи у теме и естетике Фестивала, отуда и ова два наслова - истиче Иван Меденица, селектор и уметнички директор Битефа. - Ерсан Мондаг је на нашем фестивалу био 2017. са две представе, касније и као члан жирија. Living room је други део његове трилогије. Први је изведен у Генту (Белгија), за трећи не знамо где ће бити, али ће се свакако сви наћи на једном мини-фестивалу и одиграти у целини.

Како објашњава селектор, Living room је у формално-визуелном смислу спектакуларни спој "кемп" поетике на начин Педра Алмодовара и магијског реализма:

- То је идеални контекст за развој приче о животу, старењу, губљењу наде, смрти - каже Меденица. - Главну јунакињу, оперску певачицу Катарину Малковић, видимо на почетку каријере и 40 година касније. Представа се не бави конкретним политичким темама, али брани став да су жене највеће жртве ратних страдања. У представи значајно место има и слика "Освајање Београда" Катарине Ивановић, из прве половине 19. века...

Фото Драгана Удовичић

Сцена из представе "Living room"

Главну јунакињу игра првакиња БДП Весна Чипчић, која за каже да је круна сезоне у кући на Црвеном крсту:

- Као глумица доживела сам неколико "шокова". Већ на првој проби затекла сам комплетан декор, светло, тон, костим, до реквизите! Затим, била сам изненађена кад ми је редитељ рекао да представа нема текста. После свега три-четири пробе и сусрета са Ерсаном, схватила сам да ми текст заправо не треба. То задовољство, да не морате да кажете, а све одиграте, веома је глумачки узбудљиво. Јунакињу у младости игра Ива Илинчић, а у представи су и Љубомир Булајић и Александар Јовановић.

За сада је извесно да се на фестивалу неће појавити представа "Плућа" словеначког редитеља Жиге Дивјака, као ни "Непријатељ народа" Томаса Остермајера, а организатори "стежу песнице" да због актуелне епидемиолошке ситуације не буде отказан још неки наслов. Сусрету с новинарима присуствовао је и Кун Адам, амбасадор Белгије у Србији, који је изјавио да се нада да се овакве околности дешавају у складу с називом трупе "Ултима вес", што у преводу значи - "последњи пут".

Иначе, фестивал на коме значајно место има тема заштите животне средине, свечано ће отворити Светлана Бојковић, глумица и од скора еколошка активисткиња.

 

ЖИРИ

СТРУЧНИ жири биће у "стопостотном" женском саставу: њиме председава Шермин Лангхоф (Немачка), а остале чланице су Луција ван Хетерн (Холандија), Агата Јунику (Хрватска), Сесилија Дјурберг (Шведска) и Јована Томић (Србија).

НОВИ АМБАСАДОР

УОЧИ свечаног отварања овогодишњег Битефа у Југословенском драмском, биће одржан коктел добродошлице на коме ће се, откривају организатори, први пут појавити у јавности и нови амбасадар ЕУ у Србији Емануел Жофре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)