ОВДЕ ЋЕ ЛАНЕ ПРОНАЋИ ВЕЧНИ МИР: Пажљиво је одабрао место, ево шта о глумцу каже прота из Цркве Свете Тројице

Р. ДРАГОВИЋ

26. 08. 2021. у 21:22

ПО сопственој жељи и не случајно, Милан Гутовић почиваће у порти Цркве Свете Тројице у Кумодражу.

ОВДЕ ЋЕ ЛАНЕ ПРОНАЋИ ВЕЧНИ МИР: Пажљиво је одабрао место, ево шта о глумцу каже прота из Цркве Свете Тројице

Фото: М. Анђела/Танјуг/Филип Краинчанић

Обимом невелики, али храм богате историје, бројним духовним нитима повезао је неколико генерација Гутовића. Тик до цркве, вечни мир пронашли су његови родитељи и бака. Уз њих, како је својом последњом вољом поручио, биће сахрањен и велики глумац.

Везе породице Гутовић и кумодрашке цркве датирају из шездесетих и седамдесетих година прошлог века. Миланови родитељи, просветни радници, били су верујући људи. Иако је то било време када се на веру није гледало са посебним симпатијама, Гутовићи су били редовни на богослужењима. Милановог оца кумодрашка деца звала су "чика Гута". Славили су Светог Николу и често навраћали у кумодрашки храм, да би у његовој порти нашли и свој вечни спокој.

Фото М. Анђела

Стопама својих родитеља, како наглашавају у овој београдској цркви, наставио је и Милан.

Протојереј-ставрофор Средо Врањеш, дугогодишњи старешина кумодрашке цркве, каже да је покојни глумац редовно посећивао овај храм. Долазио је на празнике, о Задушницама, и увек половином децембра, да купи славску свећу.

- Гутовићи су у памћењу нашег храма запамћени као изузетно привржени вери, цркви, традицији, здравом патриотизму. Милановој породици годинама сам освећивао славски колач за Никољдан. Дивни су то људи, а Милан је био јединствен и непоновљив човек. У духу вере и поштовања традиције васпитавао је и своју децу. Духовно су то здрави и стасити људи. Спрам посла којим се бавио, био је истински терапеут народне душе - каже прота Средо.

Покојни Лане, како каже прота, био је дубински окренут хришћанству, које је добро познавао.

- Знао сам често и да ненајављен навратим у дом Гутовића, и увек сам га затицао са књигом. Знао је Нови завет, али неколико пута ме је просто изненадио цитатима из Старог завета, који је очигледно читао и изучавао. Зид његовог стана, на коме је стајала кућна икона, увек је био помало чађав. Мени као свештенику било је јасно да се кандило пред иконом Светог Николе у том дому никада није гасило. И то доста говори о вери коју је у себи носио - каже прота Средо и додаје да се иза мирног, наоко ћутљивог човека, крио вулкан талента и креације.

Патријарх: Велики приложник

МОЛИМ се Богу за покој душе драгог пријатеља и великог уметника Милана Гутовића, са којим сам годинама дуге сате проводио у разговорима у манастиру Ковиљ, чији је био велики приложник. Бог да душу прости мом драгом брату Ланету - написао је патријарх Српске православне цркве Порфирије на свом инстаграм- налогу.

Фото Архива

Приликом црквених обреда био је увек миран, посвећен и достојанствен. Никада за себе није затражио никаву привилегију, ништа "преко реда", мимо обичаја.

- Био је јединствен формат човека. Носио је у себи истинску духовну лепоту, шарм, хумор.

Његова глума посебно на позоришној сцени имала је катарзично дејство. Када бих отишао на Миланову представу, па после ње мало поразговарао са њим, враћао бих се кући као окупан, лак и релаксиран - наглашава отац Средо.

Фото Архива

Иако човек снажне животне енергије, данас је јасно, Гутовић је наслутио свој крај. Размишљао је о сахрани и месту укопа.

- Баш тих дана срео се и са патријархом Порфиријем, којег је питао за савет око вечног почивалишта. И тиме је показивао бригу и одговорност. И са мном је разговарао о томе.

Схвативши шта ме пита, рекао сам му: "Милане, око тога ништа не брини. Биће све онако како ти будеш желео". Тако ће и бити, све по његовој жељи - каже Врањеш.

Лане Гутовић није желео посмртну помпу, говоре и почасти. За живота је одбио драмску комеморацију, већ је затражио обично опело. Уместо Алеје заслужних грађана, за место починка изабрао је порту скромног приградског храма.

Иако се труде да испоштују завет великог српског глумца, у кумодрашкој цркви наслућују да ће Ланетова сахрана, ипак, бити несвакидашњи догађај.

- Милан је био јавна личност и немамо сумње да ће велики број људи доћи да га испрати и ода му почаст. Био је заиста јединствен, и као драмски уметник и као човек - истиче прота Врањеш.

ГРОБЉЕ НА ИСТОРИЈСКОМ МЕСТУ

У ПОРТИ Цркве Свете Тројице у вождовачком насељу Кумодраж, на ограђеној парцели где се налази свега десетак гробова, почивају и преци славног Ланета Гутовића. У заједничкој гробници похрањене су кости глумчевог оца Спасоја, мајке Лепосаве и баке Милеве Чарапић. Вечним миром спавају испод скромне плоче од сивог мермера. Спокој и тишину ремете само птице и зујање пчела из кошница са суседне парцеле. Мештани кажу да је у порти цркве старо гробље, а да су последње сахране обављене још осамдесетих година прошлог века.

Црква у Кумодражу задужбина је чувене добротворке Персиде Миленковић. Овај храм чува посмртне остатке и сећање на српске војнике из Првог светског рата, који су се на позив свог команданта и земљака Степе Степановића 1914. године одазвали на позив отаџбине, а њену слободу платили својим животима. Храм је подигнут на месту где се 1915. године, током аустроугарске офанзиве налазио штаб одбране Београда, упамћене по херојству. С. В.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)