НАГРАЂИВАНИ РОМАН ЕНЕСА ХАЛИЛОВИЋА У "ЛАГУНИ": Ако дуго гледаш у понор застрашујућа је и мајсторски написана прича о блиставој нади

Д. Б. М.

24. 08. 2021. у 19:36

РОМАН Енеса Халиловића "Ако дуго гледаш у понор", овенчан наградом "Стеван Сремац", застрашујућа је и мајсторски написана прича о блиставој нади каква се указује само усред најдубље људске таме, исприповедана једноставно а богато, без украшавања а раскошно.

НАГРАЂИВАНИ РОМАН ЕНЕСА ХАЛИЛОВИЋА У ЛАГУНИ: Ако дуго гледаш у понор застрашујућа је и мајсторски написана прича о блиставој нади

Лагуна

У преплету две исповести, професора Сипца и Нејре, откривамо како је тешко у монструозним околностима сачувати чисту душу. Јунакиња Нејра се бори са сиромаштвом, сплеткама и суровостима своје средине, док њен тежак живот прекидају професорове поетске анегдоте на античке, филозофске и актуелне теме.

Горак и мисаон, овај потресни роман долази до граница људских несрећа, обухватајући криминализовану паланку и чудовишта нашег друштва.

- "Ако дуго гледаш у понор" је роман дијалог, попут античких дијалога. Та форма је одговарала овој причи где филозоф даје замајац, а Нејра, главна јунакиња, прича своју истину, одрастање, заљубљивање, послове, глад и тугу. Свако од нас жели неком да се повери, јер нико нема такав поклопац на души да може довека ћутати. Надам се да сам написао причу која ће изнова најежити кожу читалаца - рекао је поводом изласка књиге писац Енес Халиловић.

Књигу, по чијим је мотивима урађена и истоимена представа редитеља Златка Паковића, која је ове године проглашена најбољом представом 66. Стеријиног позорја, објављује "Лагуна".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)