"СТРАХИЊА" У ТРЦИ ЗА "КРИСТАЛНИ ГЛОБУС": Светска премијера остварења нашег редитеља Стефана Арсенијевића на угледном фестивалу

А. П.

23. 08. 2021. у 13:25

ФИЛМ Стефана Арсенијевића "Страхиња Бановић" (међународни наслов As Far As I Can Walk) имаће светску премијеру данас у 17 часова у великој фестивалској сали на 55.

СТРАХИЊА У ТРЦИ ЗА КРИСТАЛНИ ГЛОБУС: Светска премијера остварења нашег редитеља Стефана Арсенијевића на угледном фестивалу

Фото Танјуг

Међународном фестивалу у Карловим Варима, који се ове године одржава од 20. до 28. августа.

Филм ће се, заједно са још 11 остварења из целог света, такмичити за престижну награду "Кристални глобус". Ово је први пут после 20 година да Србија има представника у главном такмичарском програму Карлових Вари.

Филм је модерна адаптација чувене народне епске песме "Бановић Страхиња", смештена у савремени контекст избегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот.

Главне улоге играју француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи и сиријски глумац Максим Калил. Значајна улога припала је и Небојши Дугалићу.

"Страхиња Бановић", Фото Промо

Занимљиво је да све статисте и поједине мање улоге у филму тумаче прави мигранти из више избегличких кампова у Србији.

Филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније. Српски продуцент је Мирослав Могоровић испред куће Art & Popcorn, у сарадњи са "Синамон филмом".

- Изузетно сам узбуђен и почаствован што ће светска премијера нашег филма бити на фестивалу у Карловим Варима. Годинама сам радио на овом пројекту, прво пишући са косценаристима Бојаном Вулетићем и Николом Дукрејом, а затим са фантастичном, талентованом међународном и домаћом екипом глумаца и сарадника. Велику захвалност дугујемо и мигрантима из избегличких кампова који су са нама поделили своја искуства и нека од њих поново проживели у филму. Био је то по много чему један посебан, неуобичајен пројекат - изјавио је Арсенијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)