ТАЈНИ ЗАЧИН ВИНА УВЕК ЈЕ ДУША: "ТВ Новости" прва екипа на снимању серије "Тајне винове лозе"

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

21. 08. 2021. у 15:46

ЈЕДНА од највећих загонетки серије "Тајне винове лозе" јесте где је прича о двоје страствених винара, Вуку и Вери, заправо снимана. Посетиоци винарије "Звонко Богдан" надомак Суботице и походници Рајачких пимница близу Неготина, распитивали су се где је Вукова канцеларија или Верина спаваћа соба.

ТАЈНИ ЗАЧИН ВИНА УВЕК ЈЕ ДУША: ТВ Новости прва екипа на снимању серије Тајне винове лозе

Фото Војислав Данилов

Одлазили су помало разочарани схвативши да је тамо сниман само екстеријер омиљене ТВ драме. Зато је екипа "ТВ новости" успела да од продуцената серије, "Телеком Србија" и Met Ro productions, добије дозволу да прва завири у студио и открије тајну. Кажу да када ти је нешто веома битно, треба да га сакријеш на најочигледније место.

Тако је и сет популарне серије скривен у једном од највећих и најчешће коришћених филмских студија у престоници. Док плави кранови у Луци Београд бучно премештају старо гвожђе, екипа серије се не обазире и ужурбано припрема сцену за једну од 36 нових епизода интригантне породичне саге о љубави и вину.

Сценарио је настао по идеји Дејана Караклајића и мотивима Мирјане Бобић Мојсиловић. Сценаристи су Ива Митровић и Марко Поповић, а редитељи Ана Марија Роси, Горчин Стојановић, Дејан Караклајић и Марко Глушич.

На сету "Југ" све је ту - камена кућа, дрвена врата и шарени ћилим пребачен преко ограде. Идиличну етно-разгледницу ремети велики зелени џип на који је наслоњена глумица Вања Ненадић. Тренутак пре него што ће клапа пасти, Вања врисне, а њен колега Марко Васиљевић, који чека да уђе у кадар, спремно прихвата шалу и наставља речима песме I feel good. Редитељка Ана Марија Роси преко разгласа диригује "Ајмо тихо, другари. Мир. И акција!". Весела атмосфера наставља се и пред камерама јер се Ања Томовић после дугог одсуства из земље среће са братом Марком Смиљанићем.

- Стварно сам узбуђена. Данас сам устала чак много раније него иначе јер ми је први дан снимања (смех). Волим много ову екипу и највише ме радује што радим опет са њима - каже за "ТВ новости" Вања Ненадић, чија јунакиња Ања је оденула другачије рухо. - Има још промена мог лика и нису само визуелне. Ања је у овој сезони у затишју пред буру. Ломи се доста и мислим да се сада чак и више тражи у односу на прву сезону. Пропутовала је пола света, била је у Амстердаму, Шведској и Африци, што је неминовно оставило неке последице на њу. Зато је, између осталог, променила аутфит. Прва сезона се завршила Ањиним одласком и мислим да је њој требало мало да се сабере после свега што се десило у породици и на послу. Видећете како и да ли ће успети из тога да се "искобеља". Тема њене борбе у другој сезони је колико можемо да побегнемо од породице када нам нешто не одговара и како, заправо, увек, хтели или не, проблеме носимо са собом. Братско-сестрински однос са Марком се баш развио у првој сезони, али Ању сада више муче продични проблеми у Суботици. Са Марком, бар за сад, сарађује (смех).

Фото Војислав Данилов

На сету се млади Драган Секулић, који игра Марковог друга Стефана, припрема за следећу сцену, која је, како нам објашњава, захтевна јер треба да одглуми пијанство.

- Занимљиво ми је што причамо причу о наизглед обичним људима, њиховим животима и свакодневним проблемима. Углавном, то нису екстремне ситуације, мада је било и таквих. Део ликова је из Неготина, па смо дочарали како се људи из, условно речено, провинције пробијају на тржиште. Пошто мој јунак Стефан има проблема са породицом и новцем, Марко му, као најбољи пријатељ, у овој сезони излази у сусрет и запошљава га у својој фирми. Зато нам је интересантно да размишљамо о томе како ти људи могу да од свог рада зараде и опстану. Али, човек мора да се ухвати у коштац са проблемом и тиме се серија бави. Сваки лик има тешкоће, можда у неким тренуцима поједини попусте јер још нису спремни, али у већини случајева се суоче са тиме, што је само први корак ка решавању било чега - истиче Драган Секулић за наш лист.

Управо кроз ово прошао је Вуков брат, Зоран Томовић, који је чак отишао у манастир да се лечи од алкохолизма. Видели смо да је у намерама успео, а у другој сезони главна радња ће се вртети око сорте багрина, производње "Теодоре" и новог вина које прави Зоран. Зато смо се упутули на други крај студија, на сет "Север", где нас дочекује глумац Небојша Миловановић.

- Допада ми се што се показало да је Зоран борац, што се изборио са неким траумама, а биће тога још у наставку. Мистерија и тајни, које су привуке публику, биће чак и више него у првој сезони. Зоран је потпуно излечен човек који жели да надокнади пропуштено у животу. Сада је ведрији и труди се да помогне, направи ново вино, састави породицу и обнови односе са сином Иваном, женом Лином, братом Вуком и сестром Ружом, али долази у нова искушења. Жели да се врати тамо где је био, а питање је колико је то могуће у датим околностима. Зоран се посветио вину, које је заиста посебно. Као некоме ко мало зна о томе, било ми је занимљиво да сазнам нешто више о тој врсти вина коју Зоран прави и тој новој, другачијој технологији, али видећете већ. Увек је тајни зачин вина душа. То је пресудно. Иако све остало исто урадите, од два вина једно ће бити боље јер нешто што не може да се надокнади је управо душа - објашњава за "ТВ новости" Небојша Миловановић.

Зоранов син Иван (Лука Грбић) посветио се музици, а у изградњи каријере помаже му нова јунакиња, Теа, коју ће тумачити хрватска глумица Наташа Јањић. Теа је музички продуцент велике европске музичке куће, али и супруга Косте, кога игра Никола Којо. Коста долази да помогне Јелени Томовић (Милица Зарић), након што је њен отац и његов бивши шеф Радуле Мишић (Миодраг Кривокапић) убијен.

- Пошто су Коста и Теа повратници из иностранства, тражили смо глумицу која се уклапа у причу. Наташу никада у животу нисам срео, нити са њом радио, али сам је гледао у филму Срђана Драгојевића и био одушевљен. Као глумица је оставила велики утисак на мене. Када је креатвни продуцент Марко Манојловић предложио да узмемо некога изван Србије, сетио сам се баш ње. Звали смо је, договорили се и ускоро ће доћи на сет - открива нам извршни продуцент и један од редитеља Дејан Караклајић. Тридесет седма епизода почиње два дана после пожара којим се завршила претходна сезона. Велика је одговороност да у причи, обртима, ликовима и дешавањима надмашимо себе. Очекује се развој љубави Вука и Вере, да коначно доживе оно чему су тежили од ране младости када су се упознали. Наравно, као и сваки, и њихов однос има успоне и падове. Више токова љубави, које ће се у наставку десити, укомпоноване су у вино. Постоји и велика прича око вина "Теодора" и даљег развоја производње. Због тог вина Вера трага за својим пореклом, копа по прошлости и ту открива невероватне, и трауматичне и лепе ствари. Сигуран сам да ће бити напето до самог краја. Тренутно мало преправљамо крај сезоне тако да због лика ког игра Никола Којо буде још напетије.

Да Радуле није био само опасни криминалац, већ да има и нежну страну, видели смо захваљујући Ружи Томовић, коју игра Анита Манчић. На Ружу су се, као на стуб, ослањали остали чланови породице, а да ли ће тако бити и даље?

- Мислим да је она добар човек и то ми се свиђа. Чак и грешке, уколико их прави, мисли да су оправдане. Са много љубави све ради и најодговорнија је. Та одговорност, као и љубав према традицији и породици су квалитети за које можда нека деца не схватају да су постојали. Можда Ружа претерује јер је постала жртва своје породице и зато није најбољи пример, али породица као таква је изгубила у овом модерном времену. Ако је Ружа неко ко покушава да окупи Томовиће, онда мислим да можда дајем добар пример деци да схвате да на крају дана човек јесте сам, али да је свима јако важно осећање да постоји породица. Без обзира што су се Томовићи расули и што их је живот мало растурио, Ружа се труди да их споји, одржи оно што је традиција и што су преци створили и око чега су се трудили. Свакоме се у животу дешавају разне ствари, али то не значи да корен, стуб и породица треба да се уруше. Зато је Ружа значајна јер их вечито окупља, што је и сад њен главни задатак. Видећемо да ли ће Ружи нешто лепо да се догоди - закључује Анита Манчић.

После кратке паузе, снимање на сету "Север" се наставља, редитељ Горчин Стојановић командује "Ћеле, молим те, заустави се само да те изоштри на врху степеница. Подигни камеру један, нађи човеку главу. Е, то, тако је". Већ је познато да је протагониста Вук "изгубио главу" када је после две деценије срео велику љубав из младости, Веру.

Фото Војислав Данилов

- Сада снимамо изненадно решавање проблема. Тек смо кренули, али чини ми се да су ствари затегнутије него пре. Овде у екипи имам пријатеље са којима дуго радим, па се разумемо на пола реченице. Било би добро да ова сезона буде гледана бар на нивоу прве, а надам се да хоће. Прва сезона је показала да нашем играном програму недостају породичне серије. Много ме је људи звало да каже да су се ужелели да гледају нешто нормално, у смислу да се не дешавају у сваком тренутку екстремне ситуације. Иако је и у нашој серији било убистава и мистерије, али било је више љубавне и породичне приче. Мислим да је управо то недостајало нашим гледаоцима, а друга сезона је на истом трагу. Добро је да се судбине главних ликова укрштају и да су они у сталном некаквом сукобу. Виноград је спојио двоје главних ликова, а вино се умешало у однос и других ликова. Серија се врти око производње вина, али најбитнија за причу је породица. Видећете, сада се свашта открива. Током прошле сезоне гледаоци су ме питали ко је убица. Чак су и моју децу питали (смех). Не би било добро за серију ни за публику да се све тајне открију пре времена. Читао сам и знам, али нећу вам рећи да ли ће се Вук и Вера изборити за своју љубав. Нека још мало остане тајна - поручује Војин Ћетковић.

ЉУБАВ МОЖЕ МНОГО ТОГА ДА ПОДНЕСЕ

ГЛАВНА глумица Слобода Мићаловић открива за "ТВ новости" чиме ће нас њена јунакиња Вера изненадити у наставку.

- Вера ће морати да се суочи са својом прошлошћу, са коренима и родитељима, а љубавни однос са Вуком све то појачава. Она је храбра и јака, али видећемо шта ће се десити и да ли ће успети све да понесе. Пошто је Вера жена из народа, трудила сам се да не представим жену која живи ван града као неку која баш ништа не зна, јер знам да није тако. Моја бака је била тако храбра, јака и вукла је децу, кућу и породицу напред. Волим да играм јаке жене, али ту је танана линија. Често се преваримо да су такве жене неуништиве и да умеју баш са сваком ситуацијом да се изборе, а да ли је тако?! Мислим да све има своју границу издржљивости... Осим љубави... Она може да поднесе много тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)