БАЈКЕ КАО ПУТОКАЗ И ЛЕК: "Федон" објавио књигу блиске сараднице Карла Густава Јунга

Д. Б. М.

16. 08. 2021. у 18:41

МНОГИ семинари Марије-Лујзе фон Франц, блиске сараднице и ученице Карла Густава Јунга, објавлјени су као књиге, тематски усредсређене на конкретне проблеме или кључне појмове аналитичке психологије.

БАЈКЕ КАО ПУТОКАЗ И ЛЕК: Федон објавио књигу блиске сараднице Карла Густава Јунга

Федон

Познато је да су бајке, као директан продукт колективног несвесног, биле њена ужа специјалност и непресушни предмет проучавања, па је управо на терену дубинско-психолошке интерпретације бајки Фон Францова до данас остала неприкосновена. Своје анализе она заснива на материјалу бајки, који потиче из колективног несвесног, па сходно томе садрже опште, универзалне обрасце, а тиме и мудрост која је појединцу наопходна у ситуацијама које превазилазе његово појединачно, индивидуално искуство и знање, запазила је уредница Оливера Жижовић.

Издавачка кућа "Федон" недавно је придружила  књигу Марије-Лујзе фон Франц "Мотиви искупљења у бајкама" већ објављеним "Женски принцип у бајкама", "Сенка и зло у бајкама", "Мачка" и "Анимусу и Аними у бајкама". Реч је о књизи која је донекле другачије конципирана од претходних, будући да је ауторка раније акценат стављала на интерпретацију конкретних бајки, док овог пута грађу обрађује тематски, у виду сагледавања разноврсних аспеката мотива искупљења, расутог у мноштву бајки.

- За Фон Францову, бајке су својеврсни путокази у терапеутском раду и поступцима лечења - истиче Жижовић. - Посебно је инструктивна аналогија којом се истиче да је у животу, баш као и у бајци, решење увек индивидуално, уникатно, односно условлјено ситуацијом и личношћу онога коме се одређена ствар дешава. Када читамо бајку, имамо осећај да је пут који јунак бира прави и да се само таквим поступањем може доћи до циља. У неким случајевима је, како то илустративно наводи ауторка, добро бити глуп, док у другим приликама јунак мора да покаже велику памет или храброст. Понекад је потребна магија, или помоћ неке животиње - инстинктивног дела људске психе - док је некада, опет, неопходно да јунак све обави сам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)