БОГАТ ПРОГРАМ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА "КРОКОДИЛ": На три локације биће представљена врхунска селекција домаћих, регионалних и страних писаца

Д. Б. М.

09. 08. 2021. у 16:41

ТРИНАЕСТО издање књижевног фестивала "Крокодил" одржаће се у Београду од 26. до 29. августа под симболичним називом БORDERS VS. FRONTIERS.

БОГАТ ПРОГРАМ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА КРОКОДИЛ: На три локације биће представљена врхунска селекција домаћих, регионалних и страних писаца

Крокодил

Ове године, у специфичној атмосфери сада већ дуготрајне пандемије ковида 19 када правила више ником нису најјаснија, фестивал "Крокодил" ставиће у дијалектички међуоднос оне границе које нас спутавају и држе у месту  с онима до којих успевамо да добацимо и које су ту да бисмо их непрестано померали.

У оквиру четири фестивалска дана испред Музеја Југославије, у Центру за културну деконтаминацију и у Југословенској кинотеци биће представљена врхунска селекција домаћих, регионалних и страних писаца. Смењиваће се читања, разговори, софа интервјуи, сусрети с новинарима и публиком, потписивања књига, трибински програми, дебате, промоције, онлине укључења, видео пројекције и конференције. Сви фестивалски програми биће бесплатни за присутну публику и отворени за јавност док ће онлајн праћење вечерњег програма испред Музеја Југославије бити могуће уз куповину онлајн карте путем интернет платформе entrio.si.

Свечано отварање фестивала заказано је за четвртак 26. август у 20 сати на амфитеатру испред Музеја Југославије када ће се двојица писаца који свакако спадају међу најзначајније британске и глобалне ауторе данашњице - Ирвин Велш и Ханиф Курејши - представити публици у разговору с водитељима програма Мимом Симић и Галебом Никачевићем, али и читањем извода из своје прозне продукције. Разговор ће се водити на енглеском језику, а симултани превод ће бити обезбеђен.

Друге вечери фестивала, у петак, 27. августа од 20 сати, на истом месту, публици фестивала представиће се Игор Штикс, Огњенка Лакићевић, Ана Милош, Дамир Каракаш и Елведин Незировић. Путем онлине укључења у програму ће учествовати и Александар Хемон директно из Принстона. Посебан сегмент ове вечери биће посвећен сећању на трагично преминулог и изузетно вољеног писца Бекима Сејрановића. Изводе из Сејрановићевог дела читаће глумац Леон Лучев док ће у разговору с Владимиром Арсенијевићем о Бекиму, његовом лику и делу, говорити издавач Иван Бевц и прозна ауторка и песникиња Милица Вучковић.

Треће вечери фестивала, у суботу 28. августа од 20 сати  испред Музеја Југославије представиће се Драган Марковина, Ивана Бодрожић, Катарина Митровић, Кристиан Новак, Семездин Мехмединовић и Саша Станишић који ће учествовати путем онлајн укључења из Хамбурга у Немачкој. Ове вечери, у кратком разговору, историчари Твртко Јаковина, Дубравка Стојановић, Ружа Фотиадис као и писац Семездин Мехмединовић најавиће конференцију Histoire pour la libert која у недељу затвара овогодишњи фестивал "Крокодил".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЕВАЧИЦА ГРАНДА ПОНОВО ПРЕТУЧЕНА: Лице ми је унакажено, све кости ме боле, носим руску крагну