ДЕЧАК ИЗ КОЛОНЕ О СВОМ ДОЖИВЉАЈУ "ОЛУЈЕ": Изложба "Страшни чин" сликара Марка Гаћеше у Архиву Војводине у Новом Саду

Љ.П.

05. 08. 2021. у 17:43

У АРХИВУ Војводине вечерас (5. августа) у 19 часова биће отворена изложба „Страшни чин“, аутора Марка Гаћеше. „Дечак из колоне“ на сликама приказује свој доживљај овог страшног чина, „Олује“.

ДЕЧАК ИЗ КОЛОНЕ О СВОМ ДОЖИВЉАЈУ ОЛУЈЕ: Изложба Страшни чин сликара Марка Гаћеше у Архиву Војводине у Новом Саду

ФОТО: Плакат и дијалог

Тог августа 1995. године, Марко је имао само три године када је са породицом заувек морао да напусти кућни праг. Израстао је данас у одличног младог сликара, и кистом и бојама испричао  је причу коју дели са  250.000 сународника. Наиме, толико је Срба протерано са својих огњишта за само пар дана од стране хрватских снага у акцији коју називају „Олуја“.

Остале су спаљене српске куће и бројни други објекти, а само мањи број породица се вратио и данас живи у овим српским крајевима.

Према подацима „Веритаса“, именом и презименом, убијено је или нестало 2.313 Срба, од тога 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 деце. И четврт века касније, туга и бол не јењавају и јасно се могу видети на ауторовим сликама. На једној од њих се налазе и нека од имена страдалих и протераних.

Дужни смо да негујемо културу сећања и да никад не заборавимо страдања српског народа, а ове слике ће остати вечно да сведоче о једном од највећих злочина крајем 20. века који је до данас остао некажњен.

Изложбу организује Удружење „Српски крајеви” из Новог Сада уз подршку Архива Војводине, Представништва Републике Српске у Србији и Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

На отварању ће се обратити Славиша Рујевић, председник Удружења „Српски крајеви“, Марко гаћеша, аутор, Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица за сарадњу са Србима у региону, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији и представник Архива Војводине.

Изложба ће бити постављена до 17. августа.

ФОТО: Плакат и дијалог

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)