ФАНТАСТИЧНИ СВЕТ ЈЕДНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: Популарни серијал Лука Пирсона о хилди најзад пред читаоцима

Марина Мирковић

03. 08. 2021. у 10:12

ХИЛДА и Трол, наслов је прве књиге из популарног серијала графичких романа за децу Лука Пирсона, а који је "Лагуна" почела да представља домаћим читаоцима, пре свега школарцима.

ФАНТАСТИЧНИ СВЕТ ЈЕДНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: Популарни серијал Лука Пирсона о хилди најзад пред читаоцима

Фото Архива

Упознајте Хилду. Она не може дуго да седи мирно већ мора одмах да ускочи у нову авантуру.

Водени духови, залутали џинови, чудна дрвена бића - Хилда увек наилази на нешто необично, и тако проводи дане шетајући по фјордовима и истражујући чудовишта. Али кад је налетела на стену која личи на трола - односно за коју је убеђена да се ноћу претвара у страшног трола, како је једноставан наслов њене књиге "Тролови" упозорава - све се изненада променило. Мада, како и она сама каже: "Такав је живот нас пустолова".

Британски аутор Лук Пирсон заслужио је љубав и захвалност малишана широм света, створивши управо Хилду, која се осим у низу графичких новела, обрела и на месту јунакиње цртаног серијала у продукцији "Нетфликса", а све то преточено је и у књиге за децу. Како и не би доживео популарност када је нашао савршену комбинацију, у којој је претапају скандинавски призори и митолошка бића, са светом једне девојчице, не било какве, и мноштвом сцена које врцају од паметног и бритког хумора.

Фото Архива

Предиван, блесав, шарен и авантура и чудовишних бића препун Хилдин свет, одушевио је читаоце, како мале тако и оне старије који су тим малима књиге читали - јер ово јесте сјајно штиво за све генерације, љубитеље фантастике или просто стрипова, будући да се ауторов цртачки дар неретрко "надмеће" са списатељским умећем.

Сјајно осмишљени и нацртани призори и ликови освајају одмах, свака табла и прозорчић су фантастична слика за себе, неретко препуна (жанровски) фантастичних детаља који ће тек доцније открити своју сврху, и то да се нису случајно ту нашли, већ да аутор и те како зна шта ради.

И тако до лепог, топлог краја... После кога желите још.

Е баш због тога, у "Лагуниним" књижарама се врло брзо обрео и наставак серијала, насловљен "Хилда и поноћни џин", а издавач позива читаоце: "Прикључите се Хилди у новој невероватној авантури у којој треба да сачува свој дом!"

Фото Архива

Неко жели да отера Хилду и њену мајку са њиховог имања. Али зашто само Хилда може да види та створења? И какав је то тајанствени џин који долази сваке ноћи? Питања су која себи постављају јунакиња, и читаоци, док заједно расплићу и ову прелепу, изузетно вешто написану и нацртану причу, уживајући у Хилдином свету.

А Пирсон, и Хилда, врло ускоро ће их повести и у своје нове авантуре, јер пред издавачем је још неколико необјављених наслова из серијала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)