СВЕТСКА БАШТИНА СРБИЈЕ У МЕКСИКО СИТИЈУ: Српски средњовековни манастири на Листи УНЕСКО-а

Танјуг

02. 08. 2021. у 15:07

У ПРОСТОРУ Пасео де лас културас (Пасео де лас Цултурас) у централној авенији Реформа у Мексико Ситију у току је изложба "Светска баштина Србије - српски средњовековни манастири на Листи светске баштине УНЕСКО".

СВЕТСКА БАШТИНА СРБИЈЕ У МЕКСИКО СИТИЈУ: Српски средњовековни манастири на Листи УНЕСКО-а

Фото: МПС

На 40 панела представљен је део културне баштине Србије на Листи светске културне баштине УНЕСКО, укључујући комплекс Стари Рас и Сопоћане, са Петровом црквом и манастиром Ðурђеви ступови, манастиром Студеница, као и средњовековне манастире на КиМ - Пећку Патријаршију, манастире Високи Дечани и Грацаницу, цркву Богородице Љевишке у Призрену.

Изложба су 30. јула отвориле је министарка културе града Мексико Ситија Ванеса Бохоркес Лопес, генерална координаторка за питања медународне сарадње у Влади Града Мексико Ситија др Диана Аларкон и амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић.

У уводним излагањима је наглашена отвореност Мексико Ситија да презентује културне садржаје других земаља грађанима мексичке престонице.

У том смислу, изложба Србије представља велики допринос разноврсности културне понуде у граду.

Такође, истакнут је врхунски квалитет изложбе, коју је припремило Министарство културе и информисања у сарадњи са Министарством спољних послова Србије, те богатство приказаног садржаја, који ће свакако у великој мери приближити српску културу и историју грађанима Мексика, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Амбасадорка Цонић је нагласила значај који Србија придаје заштити свог културног наследа и сарадњи са УНЕСКО, чији је активни и одговорни члан.

Цонић је дала и детаљне информације о представљеној српској баштини, уз посебан акценат на историјски оквир и значај ових културних споменика не само за Србију, као и на угроженост наших средњовековних манастира у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Догадају су присуствовали представници дипломатског кора, колеге из Министарства иностраних послова Мексика и других мексицких институција, генерални директор за Европу МИП Мексика Бернарда Агилара, генерални директор за УН Едуард Харамиља, као и српски држављани који живе у Мексику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)