ИНТЕРВЈУ Југ Радивојевић: Позоришна утакмица и током лета

Вукица Стругар

01. 08. 2021. у 13:00

У БЕОГРАДСКОМ драмском позоришна утакмица траје и када су сви други театри на уобичајеном одмору: екипа са Црвеног крста игра и код куће и у гостима, и то у два тима.

ИНТЕРВЈУ Југ Радивојевић: Позоришна утакмица и током лета

Југ Радивојевић / Фото П. Милошевић

Док ће се на сцени под отвореним небом (иза позоришне зграде) већ од 5. августа изводити представе све до почетка редовне сезоне, један део ансамбла биће на Брионима и у Љубљани, али и припремати се за предстојећи Битеф. Уосталом, представа Living room с потписом редитељске звезде Ерсана Мондтага подићи ће фестивалску завесу.

- За разлику од прошле године када смо због короне могли да играмо само у септембру, ове године почињемо већ у августу и до 3. октобра извешћемо 36 представа, у пуном капацитету летњег гледалишта - каже на почетку разговора редитељ Југ Радивојевић, директор Београдског драмског. - Сцена на отвареном располаже са 180 седишта, а ми ћемо током извођења предузети све мере предострожности, што значи обавезне маске и мерење температуре. Одиграћемо готово целокупан нови репертоар, уз једну стару представу ("Лет изнад кукавичјег гнезда") у блоковима - исти наслов четири вечери за редом, од четвртка до недеље. Програм на "БДП Глобус осигурање арени", како се од сада зове летња сцена, отвара "Демократија" Вељка Мићуновића, а затвара "Баал" који је поставио Дијего де Бреа.

* С немачким редитељем Ерсаном Мондтагом и представом Living room БДП почиње овогодишњи Битеф?

- Мондтаг креће данас са пробама и премијерно ће се појавити на фестивалу 13. септембра. У оквиру Битефа, дан касније играмо и "Цемент - Београд" Себастијана Хорвата, тако да ће два наша наслова бити на овогодишњој позоришној фешти. Ускоро нас очекује и премијера "Зелене чоје Монтенегра" у режији Никите Миливојевића (10. августа у Будви), рађене у копродукцији са Град театром. Иначе, на истом фестивалу играћемо и вишеструко награђиване представе које су обележиле претходну сезону, "Читач" Бориса Лијешевића и "Сумрак богова" Јагоша Марковића. Следи наставак фестивала "Рута" на Брионима: после паузе дуже од годину дана, регионални сусрети се настављају.

* Са којом представом на Брионима наступа БДП?

- Ми наступамо са комадом "Ружни, прљави, зли" (режија Ленка Удовички) 25. августа, а у међувремену ће друга позоришта, чланице уније (Драмски театар из Скопља, Камени театар 55 из Сарајева, МГЛ из Љубљане, Градско позориште из Подгорице) играти своје наслове. На Брионима је планирано и гостовање "Лета изнад кукавичјег гнезда" у редитељском читању Жанка Томића. И ту није крај - пакујемо кофере и одлазимо у Љубљану, где три пута заредом на летњој сцени изводимо представу "Тихо тече река Мисисипи" коју је у нашем театру поставио гост из Хрватске Ивица Буљан.

* Да ли је тешко организовати рад на два паралелна колосека, на сопственој сцени и у региону?

- Веома нам је важно да код куће све функционише у најбољем смислу, а с друге стране да будемо и на путу, гостовањима, па и отварању Битефа. Зато нам је тако и богат програм у летњим месецима. У октобру ћемо објавити тромесечни репертоар, са веома интересантним насловима. Очекује нас премијера представе "У раљама живота" у режији Андреја Носова, по роману Дубравке Угрешић и у драматизацији Биљане Србљановић. Следи копродукција са Загребачким казалиштем младих, а ради се о Мајбурговом комаду "Камен" у поставци Патрика Лазића. С "наше" стране у подели имамо Мирјану Карановић, Бранку Катић и Иву Илинчић, уз троје глумаца из ЗКМ.

* Улази ли ускоро још неко ново, познато глумачко име у ваш ансамбл?

- У ове две године отворио нам се простор одласком у пензију неких чланова, па смо могли да попуњавамо упражњена радна места. Први је "стигао" Милош Биковић, потом Андрија Кузмановић и Марко Гверо, а онда Мирјана Карановић, Бранка Катић и Вања Ненадић. То су стални чланови БДП, дакле, "на плати". Очекујемо и да Ива Илинчић и Исидора Симијоновић уђу у ансамбл. Чекали смо да дипломирају, уосталом, тако младе и талентоване глумице су нам неопходне. До краја године биће сигурно још изненађења.

 

Југ Радивојевић / Фото П. Милошевић

* Бранимир Брстина није, како се причало, ваш нови члан?

- Ући ће уместо Слободана Боде Нинковића у "Зелену чоју Монтенегра", јер Бода има већ много представа на репертоару. Ту је као гост, али разговарамо да се на дуже стазе веже за наш театар. У плану имам и друга глумачка имена, али не могу да их саопштим пре него што обавесте своје управе да хоће да пређу код нас. Могу само да кажем да неколико изванредних београдских глумаца има жељу да буде део тима БДП. Иначе, у свим нашим позориштима постоје уметници који показују интерес да буду део ансамбла на Црвеном крсту, што наравно импонује и мени и кући.

* Чиме то објашњавате?

- Једноставно, препознају да се овде дешава важан репертоар. На адресу БДП стижу значајни аутори, а и нама је у интересу да појачамо ансамбл. Пре краја календарске године сигурно ће бити још лепих изненађења, извесно и у следећој. У пензију су отишли Даница Ристовски, Срђан Дедић, Весна Чипчић, Јадранка Селец, Јелена Чворовић, Зоран Ђорђевић. Све у свему, за две године биће десет нових глумачких места. У кући је укупно 87 запослених и, по закону, у том броју треба да останемо.

* На тренутном репертоару су вам различити класични, модерни, експериментални наслови и пројекти. За сваког по нешто?

- Желимо да сачувамо део мало традиционалнијег гледалишта, али и да будемо (као што је наглашено у оснивачком акту куће) позориште савременог тренутка, модерног театра. Зато настојимо да "помиримо" гледаоце са афинитетом према класици са публиком који има сензибилитет за специфичну поетику. Верујем да успевамо да одржавамо тај баланс.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ АНСАМБЛ

* РАЗМИШЉАТЕ ли и о неким глумцима са стране?

- Ми смо већ у представама ангажовали звезде као што су Озрен Грабарић, Милена Зупанчич и Раде Шербеџија. До краја октобра затворићемо поделе за наредну годину, па ћемо на основу тога бирати глумачку екипу. Али, остаје интерес да окупљамо велика имена из целог окружења. У плану је шест премијера следеће календарске године - три наше продукције и три копродукције. Идеја је да Грабарић буде део нашег ансамбла. Он је, иначе, члан "Гавеле", али заинтересован је да дође овде.

ХОРВАТОВА ТРИЛОГИЈА

* НА јесен вас очекује још једно играње "у блоку"?

- Средином децембра организоваћемо "Цемент фест", пошто је Себастијан Хорват урадио "Цемент" код нас, у СНГ у Љубљани и у ЗКМ у Загребу. Три вечери за редом играће се представе, а ова фантастична трилогија ће се наредне године преселити у главне градове Словеније и Хрватске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)