ТУМАЧ БОЛЕСТИ: Разговор о књизи прича Џумпе Лухри у књижари Делфи СКЦ

Д. Б. М.

31. 07. 2021. у 15:57

ВИШЕСТРУКО награђивана књига прича Џумпе Лахири "Тумач болести" , овенчана Пулицеровом наградом и ПЕН/Хемингвеј, тема је седамдесет осме трибине "Лагуниног" књижевног клуба која ће се одржати у петак 6. августа од 18 сати у кафетерији "Букмаркер" књижаре Делфи СКЦ.

ТУМАЧ БОЛЕСТИ: Разговор о књизи прича Џумпе Лухри у књижари Делфи СКЦ

Лагуна

О књизи ће говорити Владислава Гордић Петковић, професорка енглеске и америчке књижевности и ауторка поговора књиге и Мирољуб Стојановић, филмски и књижевни критичар.

У девет прича које путују од Индије до Америке и поново назад, ауторка отвара теме језика и идентитета, породичних односа и осећања припадности, и развија лепезу мигрантских осећања и расположења од носталгије до алијенације. Лахиријева се више бави љубавима које се гасе, страстима које немају снагу да горе и блесцима препознавања сродних душа који ће се изгубити у полумраку рутине.

Јунаци и јунакиње морају да науче навигацију између два света, оног код куће, у свом роду, међу својима, и оног великог, агресивно-експанзивног, који ће отети највећи део њихове снаге и времена. Нервоза америчке брзине, ефикасности и површности не може се са индијским ритуалима чак ни суочити на истом терену, јер су енергије двеју култура толико несличне да се привидно и немају због чега сукобити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)