ОПЕТ "ПРШТИ" ОКО ЈЕВАНЂЕЉА: Спорења издавача фототипа чувеног рукописа са министарством

М. Мирковић

29. 07. 2021. у 10:04

МИРОСЛАВЉЕВО јеванђеље, најстарији ћирилични рукопис и свакако један од најзначајнијих споменика наше културе и писмености, поново је постало предмет спорења и оптужби - но, овога пута не ради се о самом оригиналу, чија је историја управо филмска и око чије се рестаурације и конзервације много пута узбуркала наша јавност.

ОПЕТ ПРШТИ ОКО ЈЕВАНЂЕЉА: Спорења издавача фототипа чувеног рукописа са министарством

Фото А. Стевановић

Предмет најновијих оптужби постало је фототипско издање Јеванђеља, објављено 1998, а које је министарка културе Маја Гојковић, најављујући дигитализацију оригинала, означила као "лош фалсификат који се продаје за велике паре".

Јеванђеље написано поткрај дванаестог века, осам столећа касније добило је то фототипско издање захваљујући приватној иницијативи, односно Ауторско издавачкој задрузи "Досије", која је у сарадњи са ЈП "Службени лист СРЈ" и САНУ штампала ове драгоцене књиге. Штампане су 1998. године, у далеком Јоханесбургу те оданде стигле у своју земљу.

Данијела Ванушић, председник Радне групе за дигитализацију Мирослављевог јеванђеља и помоћник министра за заштиту културног наслеђа, у саопштењу прослеђеном из Министарства културе, поручила је:

- Став стручне јавности је да публикација издавачке куће "Досије" не испуњава стандарде ни за фототипско издање, ни за факсимил, и да представља неверодостојну имитацију оригинала.

Оригинал рукопис се чува у посебним условима, Фото Архива

Ванушићева је у прилог овој тврдњи, поред осталог, навела да димензије репродукције не одговарају оригиналним димензијама листова, да репродукције не преносе верно особине оригинала (боја мастила, оштрина цртежа...), али и додала да су читав процес издавања пратиле контроверзе - од штампања у Јужноафричкој Републици до касније расподеле тиража, што је довело до спора о легалности издања.

 Маја Гојковић, Фото Танјуг

Ипак, управо овом фототипском издању дивиле су се стотине хиљада људи гледајући га у Храму Светог Саве пре петнаестак година (јер би оригинал било немогуће на тај начин излагати), а над њим се заклео и председник Александар Вучић, који је касније примерак поклонио и папи.

- Рукопис је, за потребе прављења ових књига, снимљен 1994. у Народном музеју, по одобрењу тадашњег управника Јефте Јефтовића и у присуству кустоса задуженог за овај експонат - објашњавају људи који стоје иза овог издања.

Нешто касније, 1998. године, непроцењиви, али трошни рукопис је у Народној библиотеци Србије - где је пренет зарад конзервације, уз стручну сарадњу Народног музеја, а по налогу Министарства културе поново раскоричен, развезан и снимљен и, како тврди Вељко Топаловић, тада је оштећен.

Фототип новинарима представљено спорно издање, Фото М. Анђела

Топаловић, иначе издавач фототипског издања уз Душана Млађеновића и Бранислава Бркића, сматра да министарства забрањују њихово издање управо због тога што издавачка кућа "Досије" једина поседује снимке на којима се види изглед Мирослављевог јеванђеља - пре но што је оштећено приликом новог развезивања.

Ванушићева тврди да је Топаловић током 2019. иницирао нови издавачки пројекат најављен као "Златно издање Мирослављевог јеванђеља", за које је у више наврата покушао да обезбеди финансијску подршку на највишим државним и црквеним положајима, "док питање легалности и легитимности најављеног издања уопште није покренуо".

- За израду ове публикације користили би се стари снимци оригиналног рукописа који су настали пре 25 година у недовољно добрим условима. Дигитално сређивање и кориговање снимака учинили су да они не одговарају стварном изгледу рукописа, што ће ускоро потврдити нови дигитални снимци који ће бити доступни јавности.

Данијела Ванушић, Фото Архива

Ванушићева додаје да издавачи за тај подухват "нису добили сагласност Министарства, сходно одребама Закона о културним добрима" и најављује тужбу:

- Уколико господин Топаловић не буде испоштовао законску процедуру и буде наставио са припремом новог тиража у комерцијалне сврхе, Министарство ће покренути одговарајући поступак у складу са законом.

Аутори Вељко Топаловић  и Бошко Савковић, Фото М. Анђела

НЕСТАЈАЛИ ПРИМЕРЦИ

Примерци фототипског издања током година су чак и "нестајали", пролазећи кроз руке појединих актуелних министара (Милошевићев је пронађен под његовим креветом након хапшења), а од издавача су неретко тражени у замену за "услуге" попут легализације књиге.

- Одбили смо већ тада такву трампу и легализацију, јер нам је чињеница да смо издавачи једине у доба Милошевића забрањене књиге доносила сигурну продају широм света - наводе издавачи.

НА СУДУ И ЗБОГ ФИЛМА

ИЗДАВАЧ Вељко Топаловић и Бошко Савковић су написали и снимили филм "Хронике Мирослављевог јеванђеља - У почетку беше реч", много пута емитован, па и неовлашћено коришћен, скраћиван и пуштан по свету (због чега се аутори пред Привредним судом споре са Министарством културе које га је без знања аутора користило). Министарка Гојковић, пак, сада најављује и сасвим нови филм, уз најављене планове о новом фототипском издању - иако су и један и други подухват већ остварени, а посао урађен на сјајан начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)