НАГРАДА "ВОЈИСЛАВ БРКОВИЋ" ДОДЕЉЕНА РАДОМИРУ АНДРИЋУ: Признање припало песнику за збирку "Мемерни лелек"

В.В.С.

22. 07. 2021. у 15:07

КЊИЖЕВНА награда "Војислав Брковић" за ову годину припала је песнику Радомиру Андрићу за збирку "Мермерни лелек" - једногласном одлуком жирија у саставу Јован Стриковић, Душко Новаковић, Раденко Бјелановић, Мирослав Брковић (донатор награде) и Видак М. Масловарић.

НАГРАДА ВОЈИСЛАВ БРКОВИЋ ДОДЕЉЕНА РАДОМИРУ АНДРИЋУ: Признање припало песнику за збирку Мемерни лелек

Књижевно друштво Раковица

У образложењу се наводи да је од свих приспелих књига на конкурсу, "Мермерни лелек" (у издању ИП "Филип Вишњић) Радомира Андрића испунила све захтеве конкурса и скренула пажњу на трагичну повезаност зла и заборава.

"Мермерни лелек" је песничка књига посветница жртвама ужасног злочина који је учињен 28. јула 1944. у селу Велика подно Чакора , када су за само два сата припадници фашистичке формације у саставу јединица "Принц Еуген" и "Скендербег" убили преко шест стотина цивила, међу којима више десетина деце и жена. Из овог дела допире окамењена полифонија узнета из детиње недужности, нарочито наглашена у оним стихованим слојевима у којима аутор Радомир Андрић трага за одговором шта су потоњи дечији погледи однели у вечност" - истиче се у образложењу.

На свечаности у Удружењу књижевника Србије, 26. јула, о књизи ће говорити рецензенти Славица Јовановић и Видак М. Масловарић. Награда се састоји од повеље и новчаног износа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)