МИРИ БАЊАЦ “СТАТУЕТА СЛОБОДЕ”: Филмски фестивал у Сопоту почео са фијакерима и ватрометом (ВИДЕО)

Танјуг

11. 07. 2021. у 21:38

ФИЛМСКИ фестивал у Сопоту вечерас је отворен традиционалним ватрометом и свечаним дефилеом фијакера са филмским екипама испред Центра за културу Сопот, где ће бесплатне пројекције 23 филма у такмичарској конкуренцији трајати до затварања манифестације 17. јула.

МИРИ БАЊАЦ “СТАТУЕТА СЛОБОДЕ”: Филмски фестивал у Сопоту почео са фијакерима и ватрометом (ВИДЕО)

Фото Д. Миловановић

На отварању 49. "Софеста", чији је слоган "У предворју јубилеја", испред биоскопске сале Центра откривен је споменик "Статуа слободе", која представља вишеструко увећану, адаптирану верзију фестивалске награде "Статуета слободе" вајара Миодрага Живковић.

Пред бројним грађанима, "Софест" је отворио председседник фестивалског одбора и општине Сопот Живорад Милосављевић, који је подсетио на предлог организатора да "Сопот буде домаћин националног филмског фестивала, који Србија нема, а морала би да има".

-Позивамо надлежне институције и филмску јавност да бар почнемо расправу о томе и да се у разумном року донесе најбоља одлука, нагласио је Милосављевић, након чега је почео ватромет.

Почасне награде "Статуета слободе" за допринос филмској уметности приликом отварања "Софеста" уручене су глумици Мири Бањац, и постхумно филмској и телевизијској монтажерки Вери Баронијан (1936-2021), коју су примили ћерка Марија и син Вартан Баронијан.

Фото Д. Миловановић

-Када мене не буде било, све што сам добила је лепо, имаће своје место, али најважније од свега је оно што ће остати у вама, у људима. То што сам урадила и што сте ви запамтили, то је победа, рекла је Мира Бањац.

У част глумице данас је отворена изложба "Лица Мире Бањац" Позоришног музеја Војводине из Новог Сада, аутора Зорана Максимовића, а у Центру ће и 12. јула (13:00) бити одржана панел дискусија "Мира Бањац - живот за филм или са филмом", уз почасне пројекције (15:00) њених филмова "Зима" и "Руски цар".

Фото Д. Миловановић

У музичком делу отварања фестивала познате филмске мелодије извео је Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" са прваком опере Народног позоришта Драгољубом Бајићем, а наступило је и Културно-уметничко друштво "Космај" из Сопота.

Током седам дана фестивала у Центру за културу Сопот биће приказана 23 такмичарска филма, а пошто прошле године због пандемије није било "Софеста", његов уметнички директор Александар Аврамовић раније је најавио програм као "више него репрезентативни узорак двогодишње продукције и уметничких домета српског филма".

На отварању фестивала приказан је "Отац" редитеља Срдана Голубовића, а потом "Сутра је још увек јули" Дејана Влаисављевића Никта.

Фото Д. Миловановић

Мира Бањац

Од сутра крећу приказивања филмова "Револт", "Асиметрија", "Ајвар", "Сумрак у бечком хаустору", "Војна академија 5", "Пролеће на последњем језеру", "Дневник Диане Будисављевић", "Четири руже" и "Екипа",.

Такмичиће се и "Мамонга", "Мој јутарњи смех", "А.С.", "Груди", "Реална прича", "Пролећна песма", "Једини излаз", "Оаза", "Жив човек", "Викенд са ћалетом" и "Лихвар".

Чланови жирија фестивала редитељ Слободан Скерлић, продуцент Милан Никодијевић и сценариста Јован Марковић одлучиваће о фестивалским наградама за најбољи филм, режију и главну мушку и женску улогу.

Фото Д. Миловановић

Награде жирија, као и награда публике, биће уручене на свечаном затварању "Софеста" 17. јула, када ће као последњи у конкуренцији бити приказан филм "Име народа" редитеља Дарка Бајића.

На "Софесту 2021" биће приказана и по четири филма ван конкуренције и за најмлађе, а посебан додатак манифестацији ове године су кратки филмови младих аутора.

Филмски фестивал у Сопоту, који организује Центар београдских фестивала у сарадњи са Центром за културу Сопот, уз подршку Министарства културе Србије, а овогодишњи слоган "У предворју јубилеја" подсећа и најављује да ће манифестација наредне године доживети јубиларно 50. издање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)