ПОНОСНИ НА СЛОБОДНУ УМЕТНИЧКУ МИСАО: Најављен богат програм 49. филмског фестивала у Сопоту, који ће бити одржан од 11. до 17. јула

В. СТРУГАР

08. 07. 2021. у 12:26

УЗ слоган "У предворју јубилеја" у Сопоту ће, од 11. до 17. јула бити одржан 49. Филмски фестивал, у организацији Центра београдских фестивала и у сарадњи са Центром за културу Сопот.

ПОНОСНИ НА СЛОБОДНУ УМЕТНИЧКУ МИСАО: Најављен богат програм 49. филмског фестивала у Сопоту,  који ће бити одржан од 11.  до 17.  јула

Фото П. Милошевић

Овогодишње издање популарног Софеста окупиће у такмичарској конкуренцији двадесет три филма (у проширеном, прошлогодишњем програму), док су ван конкуренције четири дугометражна играна, колико и документарних, као и филмова за децу.

На свечаном отварању Фестивала, уз ватромет и дефиле филмских екипа и гостију, испред Центра за културу биће откривен споменик "Статуа слободе" - који је по статуети вајара Миодрага Живковића, урадила Ливница "Браћа Јеремић". А само, почасно признање "Статуета слободе" биће уручено за допринос филмској уметности легенди глумишта Мири Бањац, док је постхумно припало и једној од најстаријих филмских и телевизијских монтажерки Вери Баронијан.

- Поносни смо што наша "Статуета слободе" траје као признање за слободну уметничку мисао и што је дуготрајно обележје најбољих у филмском стваралаштву - истиче Александар Аврамовић, уметнички директор Фестивала.

- Како пре две године рече прослављени доајен Горан Марковић, Софест представља "једини преостали фестивал националног филма", што нам даје за право да још једном позовемо све заинтересоване и надлежне да се ова истина потврди, и званично и практично. Крајње је време да Србија добије национални филмски фестивал.

Јер, запажа Аврамовић, у том случају се вероватно не би догађало да се неки наши филмови премијерно приказују у суседном или неком даљем иностранству:

- Напомињем да "светске премијере" на националним смотрама нису ни формална ни суштинска препрека за учешће на међународним фестивалима. Из ових и још неких, нефилмских разлога, предстојећа смотра у Сопоту неће бити у стопостотном саставу, али је више него репрезентативни узорак двогодишње продукције и уметничких домета српског филма.

Да би се филм нашао у фестивалском програму, требало би да га пријави продуцент, а ако се то не догоди публика остаје ускраћена и за нека значајна остварења (попут "Даре из Јасеновца" ове године), иако је филм финансиран из државног буџета. То је још један од разлога, како објашњава уметнички директор Аврамовић, зашто се залажу да Софест добије статус националног фестивала.

На фестивалу ће се, између осталих, приказати и документарни филм Слободана Иветића "Крека - ловац на снове", посвећен нашем сценографу светског гласа Миљену Кљаковићу, коме ће се ФФС посебно захвалити пре пројекције филма. За све оне који не могу да путују у Сопот, већ традиционално, 19. јула биће приказан програм "Софест плус" у београдском Дому омладине. Улаз је бесплатан, као и за све пројекције у Сопоту.

"ОТАЦ" ЗА ПОЧЕТАК

У СТРУЧНОМ жирију ове године су редитељ Слободан Скерлић, професор новосадске Академије уметности Милан Никодијевић и Јован Марковић, сценариста и продуцент.

Прве вечери на програму су филмови "Отац" Срдана Голубовића и "Сутра је још увек јули" Дејана Влаисављевића Никта. Пре пројекције филмова у Галерији центра за културу биће отворена изложба "Лица Мире Бањац" (аутор Зоран Максимовић) позоришног музеја Војводине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)