ДАН ИТАЛИЈАНСКОГ ДИЗАЈНА У БЕОГРАДУ - Предавање Франка Пуринија "Архитектура у доба глобализације"

В.В.С.

07. 07. 2021. у 17:11

ПОВОДОМ петог издања манифестације Italian Design Day, Амбасада Италије у Београду и Италијански институт за културу у Београду (у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду и Урбанистичким заводом Београда) представљају онлајн предавање проф. арх. Франка Пуринија, једног од главних представника италијанског неорационализма и посебно такозване "папирне" архитектуре: предавање Пуринија под називом "Архитектура у доба глобализације" одржаће се у четвртак 8. јула, у 11 сати, на платформи Зоом са стримингом на Фејсбуку.

ДАН ИТАЛИЈАНСКОГ ДИЗАЈНА У БЕОГРАДУ - Предавање Франка Пуринија Архитектура у доба глобализације

Италијански институт

Франко Пурини је учествовао у значајним пројектима, међу којима су четврт Зен у Палерму, Универзитет у Калабрији у Аркавакати, три трга и Casa Pirrello у Ђибелини, резиденцијални комплекс у Напуљу, Капела светог Антуна Падованског са црквеном портом и звоником у Пођореалеу и многи други. Године 2006. био је кустос новог италијанског павиљона на X Међународном бијеналу архитектуре у Венецији.

Предавао је цртање и архитектонску композицију на више италијанских универзитета, попут Високе школе за архитектуру у Ређо Калабрији, Универзитета "Ла Сапиенза" у Риму, Универзитета "Политецницо" у Милану, Високе школе за архитектуру у Венецији. Године 1966. са супругом Лауром Термес отворио је студио у Риму.

Својим бројним списима и нарочито својим цртежима извршио је значајан утицај на међународном нивоу. У оквиру своје интензивне пројектне делатности, коју одувек одликује велика експерименталност, архитекта Пурини је испитивао однос између пројекта и приказа, града и архитектуре, архитектуре и пејзажа. Од 1989. године члан је Националне академије Сан Лука. Добитник је Каменог лава на Бијеналу у Венецији за пројекат моста Академије (1985) и националне награде IN/Arch, Национални институт за архитектуру (1991-92) за резиденцијални комплекс у Напуљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)