ОБЈАВЉЕНИ ЛАУРЕАТИ ВИДОВДАНСКИХ СВЕЧАНОСТИ: Додела награда на централној манифестацији

Д. З.

21. 06. 2021. у 21:51

ЖИРИ манифестације “Видовданско песничко бденије 2021 “ које се одржава у Грачаници, а који је радио у саставу проф.др Бојана Стојановић Пантовић (председница) , Жарко Миленковић и Милисав Савић (у својству прошлогодишњег добитника “Златног крста кнеза Лазара” а који се повукао из жирија у току одлучивања), донео је одлуку да овогогодишњу награда “златни крст кнеза Лазара “ додели писцу Радовану Белом Марковићу из Лајковца за “импозантан и изразито самосвојан прозни опус” .

ОБЈАВЉЕНИ ЛАУРЕАТИ ВИДОВДАНСКИХ СВЕЧАНОСТИ: Додела награда на централној манифестацији

Foto: Printskrin Youtube/Dragan Trifunovic Helivideo

Како се наводи у одлуци жирија, Радован Бели Марковић креира дело које пропитује и проблематизује границе романа као жанра.

- Штавише,он га у прповедачком смислу изглобљује из линеарне фабуле, компонујући га фрагментно и мозаички са пуно лирских дигресија - наводи се између осталог у одлуци жирија по чијој одлуци је “Грачаничка повеља” припала Гојку Божовићу песнику из Београда. Поетичка и књижевна мисао Гојка Божовића , према оцени жирија, резултат је непристанка на компромисе и књижевна ситничарења.

- Поезија је, за овог песника, краљица, а простори песме су краљевства без граница - истакао је жири.

Бранка Касаловић песникиња из Зубиног Потока добитница је награде “Кондир Косовке девојке “ а према мишљењу жирија “глас Бранке Касаловићје аутентичан, лирски глас који тражи љубав, разумевање и слободу”.

Награда “Перо деспота Стефана Лазаревића” припала је песнику из Београда. Награде ће бити додељене 27. јуна на централној манифестацији у порти манастира Грачаница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)