ПРАВДА ЗА МАЈКУ ЗЕМЉУ: Радови шездесет уметника из свих делова света на изложби "Ефекат прегледа" МСУБ

М. КРАЉ

19. 06. 2021. у 09:35

ЗАПОЧЕТ минулог октобра, поставком уметничких радова у Парку скулптура МСУБ, али другим деловима Београда, међународни пројекат "Ефекат прегледа", наставља се данас, од 13 часова, отварањем изложбе радова 60 уметника из свих делова света, који ће бити постављени на свим нивоима здања на Ушћу.

ПРАВДА ЗА МАЈКУ ЗЕМЉУ: Радови шездесет уметника из свих делова света на изложби Ефекат прегледа МСУБ

Уметници забринути за будућност племена / Фото МСУБ Бојана Јањић

Пројекат, чији су кустоси Зоран Ерић и Бланка дел Торо, бави се разнородним еколошким проблемима, са жељом да подстакну заштиту животне средине.

Када се говори о неправди које човечанство наноси планети, кључан термин је, истичу аутори поставке - "еколошка правда". Сматрају зато да је нужна промена нашег схватања да је човек у средишту света, јер је управо његово исцрпљивање ресурса које природа нуди и загађивање животне средине довело до угрожавања, па и нестанка бројних врста живог света.

Изложба зато у средиште пажње поставља уметнике и гледишта која се према животној средини односе с поштовањем, насупрот надмености и охолости које одликују савремено друштво. Радови се баве проблемом еколошке правде, али и везама између климатских промена и других облика неправде, као што су родна и расна дискриминација, корпоративни империјализам, значај деколонизације и измештање човека из средишта света.

Ове теме подељене су у шест одвојених целина, својеврсних еко-лабораторија, које носе називе: род, раса и колонијални траг; водоутопије; без ивица (проблем екологије земљишта); поуке страоседелачког знања; након антропоцена (постхуманизам, анимизам и многострукост врста живог света); повратак у будућност (футурологија и спекулативни реализам).

Али и само настајање изложбе држало се постулата постављених у њеној концепцији. Односно, током реализације, аутори су се држали низа смерница одрживости да би смањили "угљенични отисак" читаве изложбе. Избегавали су употребу "загађивача", материјала од нафте и њених деривата и авио-превоза уметничких радова. Зато је реализација замисли препуштена локалној производњи, и изведена биоразградивим материјалима и пренамењеној и рециклираној грађи.

Пројекат обухвата и глобалну мрежу партнера, организација (баве се локалним проблемима заштите животне средине) и музеја. Међу њима су Музеј уметности у Порију (Финска), Атлантски центар за модерну уметност (Лас Палмас, Шпанија), MUCA-Roma и Casa del Lago UNAM, (Мексико Сити), Pilchuk (Сијетл, САД), ARTPORT_making waves, (Франкфурт, Немачка), ARTSail (Мајами, САД), Институт за проучавање друштва, рада и политике Универзитета Витватерсранда (Јоханесбург, Јужноафричка Република) и Галерија Божидара Јакца у Костањевици на Крки (Словенија).

ОДУМИРАЊЕ ИЛИ ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ

СВЕЧАНО отварање изложбе заказано је за 13 часова, а у 15 је заказана панел дискусија "Облици одумирања: земља, вода и биодиверзитет", у оквиру које ће кустоси пројекта водити разговор с уметницима Васком Араужом, Маркусом Хислајтнером, Еленом Лавелес, Хуанлијем Карионом и групом Шкарт. Следећи панел - "Повратак у будућност: алтернативе, могућности и спекулативна сценарија", од 16.30, доноси дискусију са Кингом Кјелжинском, Аном Морено, Михаелом Нажаром, Робертином Шебјанич и Хуаном Замором. Испред Музеја, од 18 часова, биће изведен звучни перформанс Јакоба Киркегарда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)