"МЕСЕЦ" КОЈИ НАС СПАЈА: Награда уручена Даници Богојевић и најуспешнијим ученичким остварењима

М. А. К.

17. 06. 2021. у 08:23

РОМАНОМ симболичког наслова "Загрли Месец", Даница Богојевић је успешно обликовала аутентичну, емотивну причу о изазовима савременог одрастања и социјализације, једнако тешким за сваког младог човека понаособ, истакла је председница жирија 24. Књижевних сусрета "Гордана Брајовић", професор Зорана Опачић, образлажући јуче у Културном, центру Алексинца, зашто је угледно признање са именом песникиње и легендарног репортера "Вечерњих новости", отишло баш у руке ауторке којој је ово друга књига, а прва намењена деци.

МЕСЕЦ КОЈИ НАС СПАЈА: Награда уручена Даници Богојевић и најуспешнијим ученичким остварењима

Фото: Архива

- Роман Данице Богојевић посвећен је изазовима одрастања у школском узрасту и додатно усложњен проблемом социјализације деце са посебним потребама - стоји још у образложењу жирија. - Овој осетљивој теми приступа се промишљено и топло, са разумевањем и указивањем на важност и радост прихватања другости. Као што је познато, прихваћеност међу вршњацима спада у најснажнију потребу деце школског узраста, а чини се да то никада није представљало већи изазов него у данашње време, будући да се одвија под сенком виртуелне популарности, утицајности и медијског наметања плошних, превасходно конзумеристичких критеријума. Неки од ових изазова успешно су инкорпорирани и у ово дело.

Добитница се пре свега захвалила младим читаоцима, без кога не би постојало њено дело, а непосредно и топло они су јој узвратили. Уз пригодан програм, деца су поздравила и вршњаке, награђене на овогодишњем конкурсу, на коме је било пријављено 198 ђачких радова и 11 часописа из 43 основне и 16 средњих школа.

Фото: Архива

Даница Богојевић

Традиционално, уочи доделе, велики и мали писци, обишли су основну школу у Горданином родном Суботинцу. У дворишту је, уз размену стихова, и читање прозних радова, на симболично направљено дрво трешње која се окитила именима претходих добитника овог признања за дечју књижевност, додато и име Данице Богојевић. Радове су представили награђени основци и средњошколци, али и њихови узори из света лепе речи - Виолета Јовић, Дејан Алексић, Јовица Тишма, Бранко Стевановић, Драган Хамовић. Наш признати песник, добитник награде "Меша Селимовић", Живорад Недељковић, овом сусрету присуствовао је као - тата, његовом сину Јеврему Недељковићу, припала је прва награда за поезију у категорији средњошколаца.

ПИСЦИ ИЗ УЖЕГ ИЗБОРА

ПРЕМА одлуци жирија, у коме су уз председницу, професорку Зорану Опачић, били и писци Бранко Стевановић и Драган Хамовић (прошлогодишњи добитник награде "Гордана Брајовић"), поред награђеног дела, у издању "Лагуне", у најужем избору нашли су се Дејан Алексић са књигом "Фарбање мора" и Живорад Недељковић са насловом "Најлепше вештине", као и остварења "Вила Роса" Виолете Јовић и "Циле, размажено пиле" Јовице Тишме. Посебно је похваљена и едиција издавачке куће "Пчелица" из Чачка - "Знамените Српкиње".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ЧЕСТО СРПСКО ИМЕ ИМА ТУЖНО ЗНАЧЕЊЕ: Родитељи који га дају својој деци често нису свесни порекла