“ФУТРО ПОСТЕРИ” У ПАРАЋИНУ ДО 20. ЈУНА: Познати дизајнер Славомир Стојановић привукао велику пажњу (ФОТО)

З. РАШИЋ

15. 06. 2021. у 01:14

ПУНИХ десет дана житељи Параћина жељни културних догађања могу у галерији нове зграде Културног центра да уживају у изложби “Футро постерс” Славомира Стојановића, познатог српског дизајнера, професора и писца, која је отворена 10. јуна у присуству великог броја посетилаца.

“ФУТРО ПОСТЕРИ” У ПАРАЋИНУ ДО 20. ЈУНА: Познати дизајнер Славомир Стојановић привукао велику пажњу (ФОТО)

Фото: З. Рашић

Овај уметник, признат и у међународним круговима, уједно је шеф Одсека за графички дизајн на Факултету примењених уметности у Београду. Представљен још као визуелни уметник и писац, освајач више од 300 међународних награда, Футро се уписао и у Ташеново енциклопедијско издање историје графичког дизајна од 1960. године до данас.

Изложена колекција Стојановићевих плаката обухвата избор радова насталих последњих десетак година и, по речима самог аутора, најјача је поставка до сада.

- Генерално се трудим да се на њима одражава мој сопствени дух који се, разумљиво, мења. То је мој отпор према неким установљеним вредностима за које мислим да су прилично наопаке у домену масовних комуникација. Начин манипулације са публиком, односно тржиштем, чији сам један од актера, имам потребу да мењам изнутра, па макар један милиметар дневно да буде боље. То је све што могу да урадим – објаснио је своје мотиве Футро.

Са протеклом тешком годином суочио се тако што је “побегао у себе”, као сваки уметник који је добио невероватни дар да може да ужива у свом унутрашњем свету. А копање по тој унутрашњости је рударски посао. “Неки дијаманти пронађу се ту и тамо”, баш као што су Футро постери.

Стојановић је лично отворио своју изложбу, на радост Параћинаца, а затим је испод стаклене куполе исте зграде публици говорио о свом животу и каријери. Футро постери остаће у Параћину до 20. јуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)